Okos házba okos tégla

Okos házba okos tégla

Okos téglával akár ötven százalékkal növelhetjük otthonunk hőszigetelő képességét, ez pedig kiadásainkat is minimalizálhatja.

Manapság már minden okos: a telefon, a hűtőszekrény, de még a ház is lehet intelligens. De hallott már az okostégláról?

A téglaválasztást hajlamosak vagyunk fél vállról venni, holott egy igen fontos döntésről van szó, mely kényelmünket és pénztárcánk vastagságát is befolyásolhatja. A tégla ugyanis nem csak egy szimpla építőanyag a sok közül, hanem az épületek energetikai tulajdonságaiban is jelentős szerepet játszik.

Egy életre választunk

Jó, ha tudjuk, hogy télen a fűtési energia harminc százaléka elillanhat házunk falain át, ráadásul a falszerkezet hőszigetelő képességének minimum a felét a tégla jelenti, így energiahatékonysági szempontból egyáltalán nem elhanyagolható feladat a tökéletes tégla kiválasztása – különösen, mivel később nincs már lehetőség cserére.

Az okostégla egy olyan, a közelmúltban kifejlesztett termék, mely akár 40-50 százalékkal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezhet, mint a hagyományos, nútféderes társai. Ezt vagy a tégla üregeibe töltött kőzetgyapot szigetelőanyagnak, vagy a 40-50%-al nagyobb üregsort tartalmazó üregképnek köszönheti.

Nem csak az ár fontos

Az épületszerkezet hőszigetelési képességeiről az U mérőszám tájékoztat minket, ami minél alacsonyabb, annál jobbak lesznek a szerkezet hőszigetelő tulajdonságai. Érdemes tehát vásárláskor az ár mellett ezt az értéket is figyelni, hiszen a későbbiekben többszörösen is megtérülhet az egyszeri plusz ráfordítás.

- 2016-09-28

Tipp