Okos városokra vágynak a magyarok?

Mire vágynak egyre jobban a Magyarország városaiban élők? A GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közösen készített online felmérése szerint arra, hogy lakóhelyük környezettudatosabb legyen, és okos megoldások segítségével könnyítse meg a mindennapi életüket.

A városlakók elsősorban az energiahatékonyság, a biztonság, a közlekedés és az intelligens megoldások terén üdvözölnék a pozitív és fenntartható változást. Ennek egyik lehetséges módja lehet, hogy a jelenlegi világítási rendszereket LED-világítótestekre cserélik. Ezekkel az intelligens közvilágítási rendszerekkel jóval hatékonyabbá tehető a forgalomtervezés és a településmenedzsment, hiszen ezek a modern megoldások már képesek arra, hogy előre jelezzék a földrengéseket, hogy mérjék a gyorshajtást, a pollenszintet vagy épp az UV-B sugárzást, és nem utolsósorban a parkolásban is segíthetik a gépjárművezetőket.

Ahogy Csuhai József, a GE Fényforrás üzletágának a LED kültéri világítási projektekért felelős vezetője elmondta: „A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kisebb karbantartási igényű LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, mivel a városok átlagosan az általuk felhasznált áram közel felét fordítják az éjszakai megvilágításra”.

Kalocsai Kinga, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának kommunikációs vezetője hozzátette: „Az okos városok alapját képező technológia már ma is rendelkezésre áll. Több városban folynak már tesztelések különböző okos koncepciókra. Itthon egyelőre a közvilágításban találkozhatunk először az energiahatékony és környezetbarát LED technológiával, hiszen a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre több hazai önkormányzat újítja fel világítási rendszerét. Az azonban még nem köztudott, hogy ezek a fényforrások a jövőben nem csupán világítanak, de „beszélnek” is majd hozzánk, adatot szolgáltatnak majd, melyeket a különböző applikációk feldolgoznak. A ma kihasznált előnyökön, vagyis a nagyobb közbiztonságon és energiahatékonyságon kívül további előnyöket is hoznak majd ezek a fényforrások a városoknak”.

A megkérdezettek 90 százaléka tartja magát környezettudatosnak, mégis csak minden 5. válaszadó gondolja úgy, hogy települése is megfelel ennek a kijelentésnek. A felmérésben résztvevők kétharmada szerint ahhoz, hogy Budapest okos várossá váljon, több mint tíz évnek kell eltelnie, negyedük pedig úgy véli, ez akár már a következő 5-10 éven belül is bekövetkezhet.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>