Okosan fűtsünk a fával!

A fatüzelés helyes alkalmazása hatékony és költségtakarékos. Vannak olyan szempontok, amelyekre ha odafigyelünk, spórolhatunk.

Amennyiben tűzifa vásárlására adjuk a fejünket, gondolnunk kell a fa víztartalmára is, ugyanis, ha mázsára vesszük a fát, azok túlzott víztartalma ráfizetéses lehet. Érdemes köbméterre vásárolni, hiszen ilyenkor nem befolyásolja a fában lévő víz súlya azt az összeget, amelyet ráköltünk.

A fatüzelés akkor a leghatékonyabb, ha a fa száraz, úgynevezett asztroszáraz. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő víztartalom maximum 20% lehet. Tudni kell, hogy a frissen vágott fa esetében ez az arány körülbelül 30-60%-ra tehető. Ha ilyen fával fűtünk, először a felesleges víz párolog el, ami energiaveszteséggel jár és rossz hatásfokú. Nem véletlen, hogy régebben az volt a szokás, hogy télen vágják a fát. Azonban manapság az a megfigyelhető, hogy többen inkább nyáron veszik meg a téli tüzelőre valót, hiszen ekkor olcsóbban jutnak hozzá. A fa természetes száradásáig pedig legalább két évet kellene várnunk.

Hogyan rövidíthetjük le ezt a folyamatot?

A legideálisabb megoldás az, ha egy déli tájoláson lévő tető vagy eresz alá tesszük a farakást, amit egy nejlonnal lefedve – alul és felül hézagot hagyva – tárolunk. Így az üvegházhatás révén a fa felmelegedik, felül a pára kiszáll, alul pedig friss levegő áramlik be, ezzel biztosítva a fa megfelelő kiszáradását.

Van azonban ennél komplexebb és hatékonyabb megoldás is, azonban ez némileg drágább. Sörkollektoros aszaló mintájára építhetünk egy szárító szerkezetet. Ez esetben néhány hónap is elegendő a leghatékonyabb szárazságú fa elérésére.

- 2015-10-21

Tipp