Okosházba költözne? Megéri!

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

A magyarok többsége szívesen lakna okosotthonban, ám jelenleg csupán minden tízedik ember mondhatja ezt el magáról.

Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. és a Siemens Zrt. közös reprezentatív felmérése szerint – melynek során ezer főt kérdeztek meg – hazánk lakosságának 63 százaléka költözne intelligens házakba, azonban sokakat – a válaszadók 41 százalékát – visszatart az okos kialakítás költségeitől való félelem. A szakemberek szerint ez a félelem nem megalapozott, hiszen az épületek automatizálási rendszerének kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés.

Komfort és költséghatékonyság

Az intelligens ház eszét azoknak a különböző technikai megoldásoknak köszönheti, amelyek képesek egymással kommunikálni, s így lehetővé teszik a lakásban lévő elektronikai berendezések központi irányítását.

Ezen megoldások közül a magyarok 67 százaléka riasztóberendezést, 51 százaléka pedig vezérelhető termosztátot látna szívesen otthonában. Ez utóbbi azért különösen jó választás, mert segítségével egyénileg szabályozható és testre szabható az egyes helyiségek fűtése és hűtése, így nagyobb komfortérzetet és alacsonyabb energiafogyasztást eredményez. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok 11 százaléka tervez beruházni a következő években valamilyen okos megoldásba.

Kevés ráfordítás, gyors megtérülés

 „A fejlesztés előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát és definiálni, hogy mi az elérendő cél. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10-20%-os energia megtakarítást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje egy év alá is csökkenhet. A skála másik oldalán vannak azok a fejlesztések, ahol a komfort igény kielégítésére kerül a hangsúly. Ezekben az esetekben már nem a megtérülési idő az első rendű kérdés, hanem, hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók” – mutat rá Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója.

A felmérés célja az volt, hogy megmutassa, hogy a válaszadók mennyire vannak tisztában az okosotthon fogalmával, mennyire elterjedtek otthonukban az intelligens megoldások, valamint milyen fejlesztéseket szeretnének elvégezni ezen a területen.

- 2016-10-21

Tipp