Olcsóbb lesz a megújuló, mint a fosszilis?

Várhatóan csökkenni fog az elkövetkező években az elektromos energia megújuló forrásokból való előállításának költsége, így a zöld megoldások jobban fel tudják majd venni a versenyt a hagyományos energiatermelő technológiákkal – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) és az Atomenergia Ügynökség (Nuclear Energy Agency, NEA) közös tanulmányából.

A jelentésben arra is kitérnek, miszerint az atomerőművek – a teljes élettartamuk alatt felmerülő finanszírozási költségeket tekintve – gazdaságosabban állítják elő az elektromos energiát, mint a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek.

A megújuló energiaforrásokból származó – mint a szél- és napenergia – elektromos áram ára évek óta csökkenő tendenciát mutat. A tanulmány szerint mára az előállítás költségei már el is érték, sőt alá is mentek a fosszilis energiahordozókból származó áram előállítási költségeinek.

A jelentésben azonban leszögezik, hogy egyetlen energiaforrást sem lehet a legolcsóbbnak tekinteni, ha az összes releváns tényezőt figyelembe vesszük. Hiszen az egyes beruházások költségeit számos egyedi tényező is befolyásolja, ilyen például a szabályozási környezet, az aktuális piaci struktúra vagy a rendelkezésre álló erőforrások megoszlása.

A most megjelent tanulmány  több mint 180 energiatermelő létesítmény adatait elemezte a világ 22 országában. A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, hogy az egyes országokban minden felmerülő költséget figyelembe véve a különböző technológiákkal milyen költségek mellett lehetséges az elektromos áram előállítása a 2020-as üzembe helyezést követően a létesítmények teljes élettartama alatt.

- 2015-08-26

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>