Oslo 2019 legzöldebb fővárosa

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció

Oslónak ítélte oda az Európai Bizottság a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet. Norvégia fővárosát többek között az az átfogó program segítette a versenyben, amely a biodiverzitás megőrzésére, a társadalmi befogadásra és a tömegközlekedés, illetve az egészségügy fejlesztésére irányul – írja az MTI.

A bizottság az erről szóló közleményben kiemelte, hogy a zsűri döntésében nagy szerepet játszott az a kezdeményezés, amely a főváros autós közlekedését igyekszik visszaszorítani. Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos ekképp fogalmazott: „Az európaiak több mint kétharmada városokban él. Az Európa Zöld Fővárosa cím mutatja, hogy a városok úgy is növekedhetnek, hogy közben megőrzik zöld szívverésüket.”

A zöld tettek versenye

Az Európa Zöld Fővárosa címet 2010-ben hozták létre, és minden évben egy olyan fővárosnak ítélik oda, amelyik úttörő szerepet tölt be a környezetvédelmet szem előtt tartó életmód kialakításában, valamint kivételes erőfeszítéssel küzd a környezet és az életminőség javításáért a fenntartható fejlődés megteremtésének érdekében.

Városok a fenntartható fejlődésért

A bizottság a közleményben arról is beszámolt, hogy az Európai Zöld Levél díjat – melyet olyan 20-100 ezres lakosságú városok kaphatják meg, amelyek sokat tettek a környezet javításáért – 2018-ban a belgiumi Leuven és a svéd Vaxjö megosztva kapja. Míg Leuven főként a klímaváltozás elleni küzdelmével és az energiahatékonysági törekvéseivel volt méltó a címre, addig Vaxjö esetében a fenntartható fejlődést emelték ki a zsűri tagjai.

- 2017-06-12

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>