Összeolvad a Tesla és a SolarCity

Összeolvad a Tesla és a SolarCity

Most már biztos, hogy egyesül a két cég, a részvényesek ugyanis jóváhagyták a tranzakciót, mely a következő napokban várhatóan le is zárul.

Elon Musk elektromos autókat gyártó vállalata 2,6 milliárd forintért vásárolta meg a napenergiai megoldásokat gyártó SolarCity-t – írja a Portfolio.hu. Mind a Tesla, mind pedig a SolarCity részvényesei áldásukat adták az egyesülésre, pedig a befektetők véleménye eleinte meglehetősen megoszlott ez ügyben, voltak olyanok is, akik még pert is indítottak a vállalat ellen.

A rossz üzleti modell árthat a Teslának

Az ellenvetés oka, hogy egyes szakértők szerint a SolarCity üzleti modellje fenntarthatatlan, és óriási károkat okozhat a Teslának. Mások azért fejezték ki aggodalmukat a tranzakcióval kapcsolatban, mert a napenergia-cég hiába ért el bevételnövekedést, mégsem tudott nyereségesen működni.

Elon Musk, akinek 22 százalékos részesedése van a napenergia-vállalatban, több bennfentessel egyetemben tartózkodott a szavazástól. Nem adta le szavazatát Antonio Gracias sem, továbbá a Tesla alapításában is részt vállaló, jelenleg technológiai vezetőként dolgozó JB Straubel igazgatósági tag is inkább a tartózkodás mellett döntött. Az egyesülést egyébként a Tesla részvényeseinek több mint 85 százaléka támogatta. Az elektromos autókat gyártó cég becslései szerint a SolarCity a következő három évben félmilliárd dollárral növelheti készpénzállományát.

Az elemzők szerint azonban a piaci környezet egyre kevésbé kedvez a napenergiai megoldásokkal foglalkozó vállalatoknak, a következő évben várhatóan 7 százalékos csökkenést könyvelhet el az iparág.

- 2016-12-01

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>