Pakisztán zöld jövőjét Kína támogatja

Napelemfarm

A pakisztáni állami elvárás, hogy 2016-ban egymilliárd dollárnyi külföldi befektetői összeg érkezzen a megújulóenergia-szektor beruházásaira.

500 millió dollárt hajlandó Kína Pakisztán megújuló energiával kapcsolatos programjaiba befektetni – adta hírül Syed Aqeel Hussain Jafri, a pakisztáni Alternative Energy Development Board (AEDB) vezetője.

Az idei évre szóló üzleten kívül a kínai-pakisztáni gazdasági folyosó megélénkül, amelyen a közeljövőben 45 milliárd dollárt vonhat be a két ország közti infrastrukturális projektek létrehozására, olvasható a Cleantechnika oldalán. Jafri úgy véli, a tervek között szerepelhet Pakisztán 800 MW megújulóenergia-kapacitás megépítése, melybe a vízenergia-kapacitás nem számolják bele. Így kétszeresére nő az ország aktuális megújuló energiaforrása.

Az AEDB jelenleg több mint 308 MW szélenergia-kapacitással rendelkezik, Punjab tartományban pedig további 100 MW napenergia erőforrás épült a Quaid e Azam napenergia parkban. Egy újabb bővítés további 300 MW napenergia rendszerbe illesztését vállalta. A külföldi befektetők által a pakisztáni zöldenergia szektorba öntött 3 milliárd dollárnak köszönhetően az ország kezdi kihasználni végre a lehetőségeit – jelentette be Jafri, majd hozzátette, a vonzó befektetési környezet kialakítása volt a kulcs ehhez a fejlődéshez.

Pakisztán célja 2018-ra, hogy elérjék a amintegy 3,5 GW szélenergia-kapacitást. Mindehhez az AEDB jelentése szerint megvannak a tervek: több mint 40 szélenergia-projekt vár engedélyezésre, melyek önmagukban 2050 MW többletet jelenthetnek majd az országos hálózat betáplálási oldalán 2017-18-ra.

.

 

- 2016-03-01

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>