Pazarlóak a kelet-közép európai cégek?

A kelet-közép európai cégek számítógépeinek majdnem harmadát nem kapcsolják ki éjszakára sem, ami nem csupán óriási energiapazarlás, de a cégek költségeit is jelentősen növeli – áll az Intel legfrissebb jelentésében.

A kutatás során négy ország – 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató – vállalatának erre vonatkozó szokásait vizsgálták: 175 cseh, 150 magyar, 150 lengyel és 101 szlovák cég informatikai vezetőit kérdezték meg.

A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákiában figyelnek erre oda legkevésbé, a dolgozók mintegy 55 százaléka éjszakára is bekapcsolva hagyja a számítógépét. Csehországban valamennyivel jobbak a mutatók, náluk 36 százalék hagyja ott a gépét bekapcsolt állapotban, míg Magyarországon és Lengyelolszágban „csak” 17 százalékra jellemző ez a fajta energiapocsékolás.

A számítógépek éjszakai működésének hátterében csupán 28 százalék esetében állnak szoftverfrissítési vagy karbantartási munkálatok, Csehországban például a munkavállalók 83 százaléka maga döntheti el, hogy úgy hagyja vagy kikapcsolja a munkaeszközét.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a rendszergazdákat egyáltalán nem érdekli a számítógépek által generált energiafogyasztás, ebből a tekintetből a cseheknél a legrosszabb a helyzet, itt ösztönzik a legkevésbé a dolgozókat az energiatakarékos módszerek használatára. Az Intel jelentésében az olvasható, hogy sajnos a cégeknek nincs nagy ráhatása a munkavállalókra még akkor sem, ha közvetlen utasításokat adnak a gépek kikapcsolására.

Az energiahatékony üzemeltetésben a felmérés szerint a kevesebb, mint 200 alkalmazottat foglalkoztató cégek állnak az élen, a 200-500 fős vállalatoknál tízből három, míg az 500-nál nagyobb dolgozói létszámmal bíró szervezeteknél tízből négy számítógép „túlórázik” éjszakánként.

Nincs aki az energiafelhasználást felügyelje

A jelentésben Horváth Richárd, az Intel Magyarország kereskedelmi marketing menedzsere is reflektál az eredményekre. Szerinte a probléma oka abból eredeztethető, hogy a legtöbb vállalatnál nincs egy olyan ember, aki az energiafelhasználásért lenne a felelős, holott a vállalati informatika igen jelentős részét képezi az energiaköltségeknek.

Egy ötéves számítógép például 115 forintnak megfelelő áramot használ el naponta, ha bekapcsolva hagyják éjszakára; míg ha hétvégére, az ünnepekre vagy a szabadság idejére sem kapcsolják ki azokat, több mint 40 ezer forinttal több áramköltséggel számolhatnak évente a cégvezetők – gépenként.

- 2015-04-08

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>