Pazarol a magyar?

Egy friss felmérésből kiderült, hogy bár a magyarok érdeklődnek a fenntartható otthoni megoldások iránt, ez az érdeklődés inkább csak a megtakarítási szándékból ered. Ráadásul még pazarlóak is vagyunk…

A magyarok 98%-a nyitott a zöld és egyben költséghatékony megoldások iránt, 22% viszont elsősorban a megtakarítás miatt érdeklődik ezek iránt – többek között ez derült ki egy a közelmúltban, az IKEA által készített felmérésből.

Az, hogy pazarlóak vagyunk, talán nem jelent újdonságot, de most a számok is megerősítették ezt a tényt. A megkérdezettek 20%-a ugyanis hetente dobál ki olyan élelmiszereket, melyek a nem megfelelő tárolás miatt romlottak meg, viszont a háztartások harmada szeretné a jövőben csökkenteni a hulladék mennyiségét, 60% pedig az áramfogyasztásban is csökkentést tervez.

Miért ragaszkodunk a régihez?

A kutatás kitért az izzók használatára is. A magyarok 20%-a még mindig használ hagyományos izzókat, 5% pedig kizárólag ilyen égőkkel oldja meg otthona világítását, holott az energiatakarékos izzókkal gyors és jelentős megtakarítás érhető el.

Ha LED-es izzókra váltunk, éves szinten akár több tízezer forinttal is csökkenthetjük a villanyszámlánk összegét. Ezek a gazdaságos termékek ma már mindenki számára elérhetőek, az áruk pedig néhány hónap használat után megtérül – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR specialistája.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar háztartások 74%-ában még gáz főzőlapot használnak, 11% főz elektromos főzőlapon, 10% üvegkerámiás főzőlapon, míg csupán 4% rendelkezik modern és gazdaságos indukciós főzőlappal.

A magyarok a vízhasználatban sem éppen takarékoskodnak az eredmények szerint. A háztartások felében sokszor folyó víz alatt mosogatnak, egyharmadában pedig kizárólag ily módon mossák el a piszkos edényeket. Pedig ezzel akár 120 liter vizet is elpazarolhatunk.

Figyelemreméltó adat ellenben, hogy a megkérdezettek 81%-a mondta azt, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, erre a célra azonban csak kevesen (13%) használnak modern szelektív-hulladék gyűjtő rendszereket.

- 2015-02-13

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>