Pontosabb és zöldebb vasúti közlekedés jöhet

Pontosabb és zöldebb vasúti közlekedés jöhet

Környezetbarát vonatok Magyarországon? Ezt ígéri az iCOM Assist vezetőtájékoztató rendszer (DAS), melyet a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és a cég anyavállalata közösen fejlesztett.

A magyar mérnökök munkáját dicsérő szoftver a vasúti személy- és teherszállítás zöldítésére hivatott: használata akár 15 százalékkal is csökkentheti a vasúti szerelvények energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását, miközben még a menetrendi pontosságot is javítja, valamint csökkenti az amortizációt is. Az algoritmust már több európai vasúttársaság is használja, így például a DB-Cargo és a London Midland & Southern vasúttársaságok, valamint a Vossloh járműgyártó is.

Odafigyel az energiahatékonyságra

Az iCOM Assist rendszer működési elve, hogy az út során a vonat vezetőjének folyamatosan információkat közvetít annak érdekében, hogy a szerelvény energiafogyasztása a lehető legkisebb legyen. Ezt az energiafogyasztást ugyanis számos tényező befolyásolja: többek között a sebesség, az adott vonat hossza és tömege, a gyorsítási és fékezési karakterisztika és a gördülési, illetve légellenállás, de az energiaigényre a pályaemelkedés is hatással van. A szoftver ezekhez adja meg a szükséges adatokat, hogy a vonat energiafogyasztását a vezető folyamatosan a minimumon tarthassa. A megszakítás nélküli kommunikációt a GPS kapcsolat garantálja, így a műholdakkal nyomon követhető a vonatok haladása, a forgalomirányítási adatok elérhetőségéről pedig a GSM adatkapcsolat gondoskodik.

Külföldön is bevált

A nemzetközi szinten is nagy jelentőséggel bíró innovációt nagyrészt magyar gépészmérnököknek, tesztelőknek, informatikusoknak, fizikusoknak, villamosmérnököknek és mechatronikai mérnököknek köszönhetjük. A rendszernek a vasút mellett akár más közlekedési ágak is hasznát vehetik, a szoftver ugyanis lehetőséget ad közúti használatra való továbbfejlesztésre is.

„Az iCOM Assist is bizonyítja, hogy a hazai mérnökök a világ kutatás-fejlesztésének élvonalába tartoznak. Az ilyen jelentőségű kreatív projektek kivételes szakmai tapasztalatot nyújtanak minden résztvevő számára. Ehhez biztosít stabil hátteret egy olyan világcég, mint a Knorr-Bremse” – mondta el Mátyás Attila, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest szoftverfejlesztési csoportvezetője.

Költséghatékony üzemeltetés

A rendszer telepítése költséghatékony, és üzemeltetéséhez is mindössze egy, az ablakra rögzíthető GPS antenna, illetve egy tablet méretű kijelző szükséges. Mivel a szoftver több olyan megoldást is tartalmaz, melyek ezen a területen újdonságnak számítanak, ezért a Knorr-Bremse több szabadalmi bejelentést is benyújtott az Európai Szabadalmi Hivatalhoz.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>