Raspberry Pí Zéro, az 5 dolláros mini számítógép

malna_pc

A Raspberry Pi Alapítvány új rekordja:  PC, mely elfér egy tenyéren és ára mindössze 5 dollár. A Raspberry Pi 1. és 2. után, itt van a Raspberry Pi Zero, hihetetlenül alacsony fogyasztói árával új rekordot döntött a piacon. Miközben  funkcióit tekintve éppen olyan, mint egy igazi számítógép, de méretei és ára egyaránt verhetetlenek.

A Raspberry Közhasznú Alapítvány  2009-ben jött létre.  A Linuxot futtató kis gépet eredetileg oktatási célokra fejlesztették ki, céljuk egy olyan olcsó komputer építése volt, mely segítségével az informatika iránt érdeklődő diákok elsajátíthatják a programozás fortélyait.  Megalkotása kiemelkedő jelentőségű az oktatás területén, hiszen olcsó, lényegre törő és átlátható tanítási módszereket kínál mind a programozás, mind a HW elektronika irányában, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről. A  Raspberry Pí egy olyan oktatási eszköz, aminek lehetőségei messze túlmutatnak a jelenlegi rendszereken, de azok árának töredékéért.

A magyar piacon csak “Málna PC”  néven emlegetik

A kicsi és olcsó „Málna PC” megalkotását az okostelefonokban alkalmazott nagy multimédiás teljesítményt biztosító processzor technológia tömeges elterjedése tette lehetővé. Bankkártya méretével, kedvező árával és egyedi nyílt forrású HW és SW kialakításával új kategóriát jelent.   (A készlet jelenleg kifogyott!)

A Raspberry Pi Zero felépítése 

A Raspberry Pi Zero ultrakompakt, mellőz minden extrát:  egy ARM11 1 GHz-es processzor, (40% -kal gyorsabb, mint az első model) 512 MB RAM memória, két mikro-USB port, mini-HDMI port és egy slot microSD kártya.  Szinte hihetetlen, de mindez elfér a kezedben (65 x 30 x 5 mm), súlya pedig mindössze néhány gramm. Szabad Operációs rendszere alternatív Raspbian, Linux-alapú, hozzá jön még néhány alkalmazás  (Scratch, Minecraft és Sonic Pi).

Márk Éva

- 2016-01-11

Tipp