Rossz levegő, rossz egészség

Rossz levegő, rossz egészség

A légszennyezés miatt akár milliókkal nőhet a halálozások száma 2040-re, ha nem mozdulunk el sürgősen az energiatudatosság irányába – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.

Lesújtóak az adatok, miszerint évente 6,5 millió ember hal meg világszerte a szennyezett, rossz minőségű kültéri vagy beltéri levegő miatt. Ezzel a számmal a légszennyezettség a negyedik helyen szerepel azon a listán, ahol az emberi egészségre legnagyobb veszélyt jelentő tényezőket gyűjtötték össze. Az első három helyen a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és a dohányzás áll.

A legártalmasabbak ránk nézve az olyan káros, szennyező anyagok, mint például a nitrogén-oxid vagy a kén-dioxid, de a gyakran fémeket, savakat és porrészecskéket tartalmazó finomszemcsés anyagok is súlyos károkat okozhatnak. Ezek a levegőben szálló apró részecskék hosszú távon szívbetegséghez, agyvérzéshez vagy tüdőrákhoz vezethetnek, de akár szívrohamot is előidézhetnek.

Mi a felelős a szennyezett levegőért?

Az IEA jelentése szerint elsősorban a szabályozatlan és szakszerűtlen energiatermelés és energiafelhasználás. Ha ezeken a területen nem történik mielőbb változás, akkor a kültéri levegő szennyezettségének még többen eshetnek áldozatul – jelenleg évente hárommillió a halálos áldozatok száma, de ez a szám 4,5 millióra növekedhet.

Mi lehet a megoldás?

A levegő tisztaságáért új légszennyezettségi és energiapolitikát kellene bevezetni, szigorúan korlátozni kellene a közúti közlekedés károsanyag-kibocsátását, valamint növelni kellene az ipar energiahatékonyságát is. Ha mindezek megtörténnének, 2040-ig világszerte hét százalékkal csökkenhetne a szén-dioxid, 10 százalékkal pedig a nitrogén-oxid kibocsátás.

Az IEA jelentéséből kiderül, hogy a levegő minőségének ekkora mértékű javulásával éves szinten 2,8 millióra lehetne csökkenteni a kültéri szennyezettség miatti halálesetek számát, míg a háztartási légszennyezettségnek áldozatul esők száma 1,3 millióra szorulhatna vissza 2040-re.

Bár a becslések szerint a jövőben várható némi csökkenés a károsanyag-kibocsátás mértékében, azonban a jelenlegi és a tervezett energiapolitikai intézkedések még nem lesznek elegendőek a levegő minőségének javítására.

- 2016-07-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>