Sok múlhat az energiatanúsítványon

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Lakásvásárlásnál, bérbeadásnál és házépítésnél elkerülhetetlen energiatanúsítvány kiállítása. De vajon milyen szabályok vonatkoznak rá, és hogyan történik a vizsgálat?

Az energiatanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amely információt ad az ingatlan energiafelhasználásáról, ezáltal pedig a várható fenntartási költségek is könnyebben kiszámíthatóak. Az adott épület energiafogyasztása alapján állapítják meg, hogy az energiatanúsítvány milyen besorolást kap. Minél jobb egy besorolás, annál nagyobb az ingatlan piaci értéke. A minősítés egyébként a rossztól a fokozottan energiatakarékosig terjedhet.

Vannak kivételek

A törvény 2012. január 1-je óta teszi kötelezővé az energiatanúsítvány kiállítását minden új építésű ingatlan, minden bérbeadás, illetve ingatlan adás-vétel esetén. Kivételek persze itt is akadnak. Nem kell például energiatanúsítvány az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló épületekre, az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt, lakhatás és pihenés céljára használt épületekre, a hitéleti rendeltetésű épületekre, valamint azokra az ingatlanokra, melyeknél a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20W/m2. Ugyanígy a huzamosabb emberi tartózkodás céljait szolgáló sátorszerkezetek is kiesnek a jogszabály köre alól.

Jól jöhet a felülvizsgálat

Az energiatanúsítványokat 10 évre állítják ki, de érdemes újat készíttetni, ha az épületben olyan felújítás történik, melyek befolyásolhatják az energiafogyasztást, ezáltal pedig a minőségi besorolást. 2016. január 1-től lehetőség van arra, hogy bizonyos társasházak esetén a meglévő mérések (számlák) alapján történjen az energiatanúsítvány kiállítása, ebben az esetben a tanúsítvány csak 3 évig érvényes.

A kiállítás történhet helyszíni felméréssel – amennyiben nem állnak rendelkezésre az ingatlan műszaki dokumentumai –, vagy helyszíni felmérés nélkül. Az energiatanúsítvány ára attól függ, hogy hány tanúsítandó egység található az épületben, valamint rendelkezésre áll-e az épületenergetikai dokumentáció (építészeti és gépészeti tervek).

Amennyiben energiatanúsítvány kiállítását tervezi, forduljon hozzánk bizalommal, szakértő munkatársaink elkészítik Önnek személyre szabott ajánlatunkat.

- 2017-07-31

Tipp