Startol az első óceántisztító

Startol az első óceántisztítója

Az OceanCleanup a világ első óceántisztítójaként 2017-ben lát munkához, hogy megszabadítsa az óceánokat a több millió tonna műanyag hulladéktól.

A tengereket és óceánokat beborító, műanyag szemét legalább akkora méretű globális problémát jelent, mint a légszennyezés. Évente több mint 7 millió tonna ilyen jellegű hulladék kerül a vizekbe, és ez közel 100 ezer tengeri élőlény haláláért felelős.

Az OceanCleanup 2 kilométer hosszú, lehorgonyozható karokból, valamint számos gyűjtő és feldolgozó platformból áll, melyek a víz felszínén úszó szemetet szűrik meg. Az úszó falakat a tengerfenékhez rögzítik, melyek így V-alakú tömböt alkotnak. Ez a hatalmas tölcsér fogja fel az áramlatok által elsodort műanyag szemetet, a felszín alatt úszó plasztikdarabok pedig a vízben lévő szűrőbe akadnak bele.

Újrahasznosításra kerül

A csapdába ejtett szemét egy csatornán keresztül a szerkezet közepére vándorol, ahol a partra szállításig tárolják. A feldolgozó platformok a műanyag hulladékot különválasztják a planktonoktól, ezt követően leszűrik, majd újrahasznosításra eltárolják.

10 év alatt a szemétszigetek fele eltűnhet

A tisztítóberendezést súlyosan szennyezett területeken, a szemétszigeteknél bocsátják vízre, a cél az, hogy 10 év alatt felszámolják a Csendes-óceáni szemétszigetek felét. A hosszú távú cél az, hogy a tisztítást az összes kritikus ponton meg tudják oldani, így idővel az évente termelődött szemétmennyiség nagy részét kiszűrhetnék.

- 2016-12-27

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>