Súlyos összegekbe kerül az Európai Uniónak a légszennyezés

Nincs gáz, megérkeztek a kondenzációs kazánok

Hatalmas költséget jelent az Európai Uniónak a légszennyezés: évente ugyanis 1,47 ezer milliárd eurót, azaz 443 ezer milliárd forintot költ az unió a szennyezett levegő okozta betegségekre és halálozásokra – az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO becslései szerint. A közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy ez a hatalmas összeg ez Európai Unió 2013-as bruttó hazai termékének (GCP) majdnem 10 százalékát jelenti.

Az adatok szerint elsősorban a szív- és tüdőproblémák kockázatát növeli a légszennyezés, a WHO európai régiójának 53 országában mintegy 600 ezer ember halt meg olyan megbetegedésekben 2010-ben, melynek a szennyezett levegő lehetett az oka. Az eredményekből az is kiderült, hogy az alacsony és közepes jövedelmű államokban ötször akkora veszély fenyegeti a lakosokat ilyen téren, mint a gazdag országokban élőket.

Szinte mindenki rossz levegőt szív

Ez volt az első erre irányuló vizsgálat, a kutatást a WHO európai regionális irodája és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen kezdeményezte. Az eredmények alapján az látszik, hogy a régió lakosainak több mint 90 százaléka olyan területeken él, ahol a levegőben mért szállópor-koncentráció túllépi a WHO által javasolt határértékeket.

A légszennyezés 2012-ben mintegy 482 ezer embernél okozott szív-, légzőszervi és érrendszeri megbetegedéseket, vagy vezetett agyvérzés vagy tüdőrák okozta halálhoz. Ugyanebben az évben több mint 117 ezer idő előtti halálozás is a szennyezett levegő számlájára írható a WHO jelentése szerint.

- 2015-05-07

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>