Szélcsendben vízre vált az új erőmű

Szélcsendben vízre vált az új erőmű

Hogyan termelhet energiát egy szélerőmű, ha nem fúj a szél? Erre a kérdésre ad választ az az úttörő megoldás, melyet hamarosan üzembe állítanak Németországban.

A General Electric (GE) megújuló energia ágazata és a Max Bögl német építőcég között létrejött megállapodás értelmében olyan kombinált szél- és vízerőművet építenek, mely akkor is képes energiát előállítani, amikor szélcsend van – írja az NRGReport.

Az egyedülálló erőműveknek a Gaildorf nevet adták, és összesen négy szélturbinából állnak, melyeket a Sváb-Frank erdőség hegyére építenek majd. Az ég felé törő tornyok már magasságukkal is egyedinek számítanak: 178 méterükkel világrekordot döntenek. Ám, ami igazán különlegessé teszi őket, hogy minden torony aljába egy 1,6 millió gallonos víztározót telepítenek.

Szél nélkül is hatékony

A vizet egy, a négy tornyot összekötő csatorna vezeti le a völgyben lévő, 16 megawattos vízerőműbe, ahol egy 9 millió gallon mennyiségű vizet befogadó víztározó is helyet kap. Ezáltal megoldható az, amire eddig még nem volt példa: egy szélerőmű szél nélkül is képes lesz energiát termelni, hiszen a vízenergia ellensúlyozza majd a szél kiszámíthatatlanságát. A szélerőmű önmagában 13,6 megawatt energiát termel majd, míg a vízerőmű 16 megawattal járul hozzá az energiatermeléshez.

 „Amikor elektromosságra van szükség, a víz a hegyen fekvő tározókból elkezd lefelé folyni a vízerőműhöz. Amikor sok a fölös energia, a vízerőmű visszapumpálja a vizet a hegyre, az óriási elemként működő tározókhoz” – olvasható a különleges erőmű működési elve a GE riportjában.

Olcsó és zöld energia

A vállalat szerint „a Gaildord projekt hatalmas lépést jelent a megújuló energiák használatakor jelentkező energiakereslet és -kínálat ingadozásának kiegyensúlyozásában”. Hozzáteszik: „a kombinált szél- és vízerőmű a hálózat gyors stabilizálásának egyensúlyozó ereje lesz, olcsó energiát szolgáltatva a német lakosságnak”.

A turbinákat várhatóan 2017 végén helyezik majd üzembe, a teljes projekt pedig a tervek szerint 2018 végére fejeződik be. A GE jelentésében az áll, hogy „az innovatív erőmű Németországot annak elérésében is segíti, hogy 2030-ra az energiatermelésének 45%-a megújulókból származzon”.

- 2016-11-08

Tipp