Szélerőmű a víz alatt

Szélerőművek a víz alatt

A legújabb szélerőmű lapátjai a víz áramlásából nyernék az energiát – az innovációt fejlesztő kaliforniai cég igen nagy jövőt jósol a megoldásnak.

Az újdonság különlegessége abban rejlik, hogy a szélerőművek lapátjait az óceánok mély vizébe lógatják, ahol a vízáramlás a szélhez hasonló módon hajtja meg azokat. Az óceáni mozgások közül – a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve – a legideálisabb az árapály folyamat, melynek során az erős óceáni áramlatok naponta kétszer változtatnak irányt, és ezt nagyszerűen használhatnák ki az erőművek kerekeinek megfordításával.

A jövő energiaforrása?

Jim Dehlsen, az innováció ötletéért felelős Aquantis cég vezetője elmondta, a 70-es években még egyáltalán nem számoltak a széllel mint alternatív energiaforrással, majd a háromlapátos turbinák megjelenésével a helyzet megváltozott, és az elmúlt 15 évben kifejlesztették az olcsó és optimális szélerőműveket. Dehlsen véleménye az, hogy a tengeri turbinákra is hasonlóan pozitív jövő vár, szerinte 2030-ra az új forrás Amerika áramtermelésének akár 9 százalékát is adhatja majd.

Az ötlet nem új keletű, már korábban is akadtak cégek, akik a víz erejét szerették volna kihasználni, azonban az ő módszerük – hogy a szerkezet alját beássák a tengerfenéken – jóval költségesebb, egy esetleges meghibásodás esetén pedig a javítás is sokkal nagyobb macerával jár.

Vízi szerverparkok

Ezzel szemben a kaliforniai cég azzal kísérletezik, hogy az erőmű szerkezetét – melynek legfelső része kilóg a vízből – tengervízzel töltött ballasztokkal stabilizálja. A megoldás tesztelésére Brazília északkeleti csücskénél és Dél-Afrikánál teszttelepeket alakítanának ki, jelenleg támogatókat és befektetőket keresnek a projekt megvalósításához, melyhez az erőmű másodlagos hasznosítását hívják segítségül. A szerkezetek nem mozgó részébe ugyanis adattároló szervereket telepítenének, a vízi szerverpark hűtéséről így a hideg tengervíz gondoskodna a költséges légkondicionálás helyett – ráadásul az áram korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

A Microsoft már sikeresen tesztelte a módszert, a szerkezet akkor 105 napig működött szivárgás és egyéb technikai probléma nélkül. A cég most szeretné a Google-t, a Facebook-ot és az Apple-t is megszerezni a kísérletek céljából.

Az árak tekintetében a vállalat arra számít, hogy 3-5 éven belül képesek lesznek leszorítani 10 cent alá a kilowattóránkénti költséget; a szélenergia napjainkban 3-8, a napenergia 4-7, míg a hagyományos földgáz 5-8 cent között mozog.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>