Szellőztetés: hogyan nyerheti vissza elszivárgott pénzét?

Pénzkidobás

Azt mindenki tudja, hogy szellőztetéskor távozik a fűtött vagy hűtött levegő, és vele együtt pénzünk is elszivárog. Mit tehetünk? Hiszen friss levegőre szükségünk van! Ráadásul nem csak nekünk, hanem épületünknek is, hiszen a légcserével elkerülhetjük az állagromlást és a penészesedést. Mit kell tudni a hővisszanyerős rendszerekről?

Ez a légcsere az ablakok kinyitásával vagy mesterséges szellőztetéssel valósítható meg, viszont mindkettő energiaveszteséggel jár. Családi házak és kisebb épületek esetében a teljes fűtési energiaigény kb. 20-40%-át a szellőzési veszteségek adják. De mi lehet akkor a megoldás?

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel akár 90%-ban csökkenthetőek a szellőzési veszteségek, miközben egy ilyen rendszer használata kényelmi és élettani előnyökkel is jár. Működésük lényege, hogy folyamatosan pótolják a friss levegőt, ezért ablaknyitásra nincs szükség. Ez különösen akkor szerencsés, ha otthonunk zajos, szennyezett levegőjű környezetben található.

Tisztább levegő, egészségesebb élet

Mivel a bejövő friss levegőt egy szűrő tisztítja meg, így a helyiségek levegőjének minősége is javul, ami egészségünkre is pozitív hatással van, a pollenszűrők használata pedig az allergiások és asztmások számára jelent könnyebbséget.

Nem utolsó szempont a hővisszanyerős szellőztető rendszer épületekre gyakorolt hatása sem. Alkalmazásával gátat vethetünk a pára lecsapódásának, így a penészgomba megtelepedésének is. A penész köztudottan légzőszervi betegségeket okozhat, továbbá károsíthatja az épület szerkezeti elemeit és megrongálhatja a bútorokat is.

Hővisszanyerős rendszerek: akár 30 év élettartam

A hővisszanyerős rendszerek elterjedése hazánkban még csak kevésbé jellemző, pedig kiépítésének az ára nem több, mint egy napkollektoros megoldásé, és jelentős mennyiségű energiát spórolhatunk meg általa. Ráadásul élettartama akár 30 év is lehet, a karbantartása pedig minimális anyagi ráfordítást igényel.

Fontos tudni, hogy a hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítését mindenképpen szakemberekre kell bízni, ugyanis a rendszerelemek pontos méretezése alapvető feltétel. Ezen múlik többek között a zajszint mértéke, illetve a hatásfok nagysága is.

- 2016-05-06

Tipp