Szigeteléssel a penész és a gombák ellen

Jön az épületenergetikai forradalom!

Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettünk a hőszigetelésre és annak fontosságára. Nem hiába, ugyanis az összes elfogyasztott energiának a 40%-áért felelősek az épületek hazánkban. Így világosan látszik, hogy milyen jelentőségteljes energiatakarékossági lehetőségeket rejt magában a házak energiahatékonyságának növelése.

Az egyik igen sarkalatos pont a házak hőszigetelése, ami amellett, hogy nagy szerepet játszik a környezettudatosságban is, az életminőséget is javítja. A rossz hőszigetelés ugyanis gombásodáshoz, penészhez vezet, ráadásul növeli a fűtésszámlát is, ami valljuk be: nem utolsó szempont.

A szigetelés csak az egyik lépés

A szerkezetnél kell elkezdeni. A szigetelés azonban csak egy kis szelete az épületek energiahatékonyságának növelésében. Tudniillik minden az épületszerkezetnél kezdődik. A korszerűen és szakszerűen megépített szerkezet ugyanis jelentősen befolyásolja azt, hogy egy adott házban mekkora lesz az energiafelhasználás. De a régebbi épületek korszerűsítése is nagyon sokat jelenthet, ma már azok a házak, amelyek energiapazarlók, sokkal kevesebbet is érnek a piacon, és értékük is rohamosan csökken.

A kormányzat annak érdekében, hogy ösztönözze ezeket a felújításokat az energiatakarékosság növelése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése érekében, több lakossági, energiahatékonysági pályázatot is kiírt a közelmúltban. Az Otthon Melege Program például a régi kazánok, tüzelőberendezések, elavult homlokzati nyílászárók és háztartási nagygépek cseréjére ad lehetőséget. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben a külső falak utólagos szigetelésére , valamint a nyílászárók cseréjére veszik igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

Kőzetgyapottal szigetelni

Az utólagos hőszigetelés is sokat nyom a latba, amikor egy ház energiahatékonyságáról beszélünk. Ilyenkor nem csupán a homlokzat, illetve a belső és a külső falak burkolására kerül sor, hanem a tetőtér, a padlás és a padló is szigetelés is megtörténik.  A hőveszteség elkerülése érdekében javasolt még a csövek és kazánok hőszigetelése is, ennek hiánya ugyanis akár 10%-os energiaveszteséggel is járhat.

Az egyik népszerű hőszigetelő a kőzetgyapot, amely nagy mértékben hozzájárulhat a kellemes belső klíma megteremtéséhez. Az anyag előnye, hogy időtálló, kiváló hangszigetelő és víztaszító képességekkel rendelkezik, továbbá hő- és tűzálló, ami egy esetleges épülettűz esetén akár meg is óvhatja a ház szerkezetét és meggátolhatja a tűz terjedését is. A kőzetgyapot természetes anyagokból készül, így páraáteresztő tulajdonságai sem elhanyagolhatóak, ezzel pedig felvehetjük a harcot a penész és a gombák ellen.

- 2014-11-30

Tipp

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>