Teljesen bezöldül a Google

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció

A világ legnagyobb internetes vállalata 2017-től teljes egészében megújuló erőforrásokat használ majd működéséhez. A hírt Marc Oman, a kaliforniai Mountain View-ban székelő cég globális infrastruktúráért és energiafelhasználásért felelős vezetője jelentette be 2016. december 6-án.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a bolygó legnagyobb szerverparkját üzemeltető, 60 ezer munkatársat számláló vállalatóriás minden kilowatt energiát saját nap- és szélerőművekkel állít majd elő, hanem azt, hogy annyi megújuló forrást vásárol majd éves szinten, amennyi fedezni tudja a működésükhöz szükséges villamos energia mennyiségét – írja a 444.hu.

Öt év alatt sikerült

A Google eddig is a világ legnagyobb, megújuló energiával működő vállalatának számított, 2015-ben például a teljes kapacitásuk 44 százalékát állították elő szél- és naperőművek. A cég még 2012-ben kezdett el zöldre váltani, és öt év kellett ahhoz, hogy ez a törekvés meghozza gyümölcsét. Tavaly 5,7 terawatt-órányi (TWh) – főként szélerőművektől származó – megújuló energiát használt fel a tech óriás, ami csak éppen kevesebb annál, mint amennyit a brit naperőművek összesen megtermeltek 2015-ben.

Harcolni kell a klímaváltozás ellen

Egyelőre a vállalat elsősorban a nap- és szélenergiára támaszkodik, azonban keresik a megoldásokat az olyan nem időszakosan hozzáférhető alternatív forrásokhoz is, mint a vízenergia vagy a biomassza. A Google a nukleáris energiát sem zárná ki abban az esetben, ha az fenntartható, biztonságos és gazdaságos lenne, ám ilyen lehetőséggel egyelőre még nem találkozott a cég.

Oman hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel nem szeretnének zöldebbnek tűnni, mint amilyenek valójában, mindössze arról van szó, hogy a zöld energia jó befektetés, és jót tesz az üzletnek is. A vezető ezt még annyival egészítette ki, hogy a cég a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnökkel ellentétben valós problémának tartja a klímaváltozást, ami ellen harcolni szükséges.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>