Tengerből a tányérunkra: megdöbbentő mennyiségű műanyaghulladék szennyezi a vizeket

Szélerőművek a víz alatt

Tengernyi műanyag törmelék érheti el a világ óceánjait évente – olvasható a Science cikkében. A partok mentén ugyanis minden évben mintegy 275 millió tonna műanyaghulladék halmozódik fel, ebből pedig 5-12 millió tonna el is jut az óceánokba. A becslések szerint a következő 10 évben ez a szám akár a tízszeresére is változhat a növekvő hulladéktendenciák miatt.

Ha hinni lehet a globális becsléseknek, akkor 2025-re annyi műanyaghulladék keletkezhet, ami be tudná teríteni a Föld teljes felszínének 5 százalékát. Ennek harmada valószínűleg Kínából származik majd, illetve azokból a fejlődő országokból, ahol még csak most fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert.

Ez az eredmény egy nemzetközi szakértői csoport elemzései alapján született; a kutatók az Atlanti-, Indiai- és Csendes-óceán, illetve a Fekete- és a Földközi-tenger mellett elterülő 192 ország évi hulladékmennyiségét vizsgálták.

Ez a hihetetlenül nagy mennyiségű műanyag szemét óriási pusztítást végezhet a Föld vizeinek élővilágában. Ráadásul a tengerparttal nem rendelkező államok műanyaghulladékának egy része is az óceánokba és tengerekbe jut a folyókon keresztül.

Jelenleg 690 olyan tengeri faj ismert, amelyre igen nagy kihatással van a vizekbe érkező műanyaghulladék. A teknősök és tengeri madarak egyharmada például valamilyen formában már evett műanyagot, ami igen megdöbbentő adat.

Mit lehetne tenni a növekvő hulladéktermelés és szennyezés visszaszorítása érdekében?

Az segítene a helyzeten, ha azok az országok, ahol a legtöbb műanyaghulladék termelődik – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Srí Lanka –, a hulladékgazdálkodási rendszerükben 50 százalékos javulást tudnának elérni. Már ezzel is globálisan negyedével csökkenne a műanyaghulladék mennyisége. A másik megoldást pedig az jelenthetné, ha a forgalomba kerülő műanyagpalackok és termékek minél nagyobb részét újrahasznosítanák világszerte.

Ezek a tengerekbe és óceánokba került szemetek előbb-utóbb bekerülnek a tápláléklánc körforgásába, és láthatatlanul ugyan, de a tányérunkon landolnak majd.

- 2015-04-26

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>