Több mint elég: Ingyen áram Texasban

Este kilenctől reggel hatig ingyen kapják az áramot Texas egyes régióiban a háztartások, mivel a szélenergiával sokkal többet állítanak elő, mint amennyire szükség van.

Az USA-beli Texasban több villamosenergiát termelnek a szélenergiás eszközök, mint amennyire kereslet van. Éppen ezért egyes közműszolgáltatók díjmentesen biztosítják a fogyasztók részére az áramot esténként. A helyzet több szolgáltatót érint, melyek úgy válnak meg a feleslegesen termelt áramtól, hogy míg napközben emelt áron, addig éjszaka ingyen szolgáltatnak. 2013 óta hozzávetőleg 50 elektromos szolgáltató kínál hasonló díjcsomagokat.

A feleslegesen előállított áram továbbítása hatalmas energiaveszteséggel járna, arról nem is beszélve, hogy cseppet sem lenne gazdaságos. A szolgáltatók így bíznak benne, hogy új ügyfeleket is magukhoz csábítanak a meglévőek megtartása mellett.

A The New York Times tudósításából kiderül, több ezer ember élvezi az új díjszabást a TXU Energy-nek köszönhetően, mely egyike az 50 hasonló konstrukciót ígérő cégnek. A szolgáltató nappal drágábban szolgáltatja az áramot, amivel a túlterheltséget is próbálja kiküszöbölni. A szeles Texasban nincs szükség további erőműveket építeni a gyarapodó lakosság ellátására. A régióban a leginkább éjszaka fújó szélnek köszönhetően jóval több a befogott szélenergia, mint az ország más részein. Texashoz hasonlóan a szeles óceánparti államok is jó adottságokkal rendelkeznek, ahol szintén el lehetne érni hasonló mértékű szélenergia-termelést.

A szövetségi adókedvezményeknek köszönhetően a megtermelt szélenergia nem kerül sokba.  A texasi energiaszektor mintegy tíz éven át szélkerekeket és a nagyméretű szélenergiafarmokat telepített, melynek előnyeit már a fogyasztók is élvezhetik. Texasban a szélenergia az energiaforrások 10%-át teszi ki. Az elektromosságot  tekintve Texas energiafüggetlen, nem szorul importra, és nem is exportálnak.

A túlterheltség ellen

Olaszországban törvény kötelezi az energiaszolgáltatókat arra, hogy csúcsidőben csökkentsék a terhelést. Amerikában, Marylandben a Baltimore Gas & Electric pedig kreditpontokat számol el azoknál a fogyasztóinál, akik a csúcsidőben bizonyos mennyiség alatt fogyasztanak. A pontokat aztán levonják a havi számlájukból, ezzel jelentősen csökkenthetik a rezsiköltségüket.

A massachusettsi Worcesterben más módon igyekeznek a problémát megoldani. A National Grid nevű szolgáltató házi energiaszabályozó rendszerekkel szerelt fel 11 ezer lakást, ahol az okos mérővel rendelkező berendezések magas hőmérséklet esetén visszafogják az elektromos fűtőtestek fogyasztását. Ha 20 Celsius foknál melegebb van a szobában, a rendszer emberi közbenjárás nélkül teszi a dolgát. Mindezt a Ceiva Energy fejlesztette ki.

Az Electric Reliability Council of Texas (Ercot) által mért texasi régiókban 6 millió háztartás van, ezek közül 2014 őszéig több mint 290 ezer csatlakozott ahhoz a programhoz, mely lehetővé teszi az esti ingyenes fogyasztást. Habár 63 ezer háztartásnak nem tett jót a nappali áremelés, így ők kiléptek a programból. A fogyasztói becslések alapján havi 40-50 dolláros (11 080-13 800 forintos) megtakarítás érhető el az éjszakai ingyen áram bevezetésével.

 

- 2016-02-27

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)