Többet kellene költeni megújuló energiára

2013-ban 28 milliárddal kevesebbet, összesen 331 milliárd dollárt költöttek megújuló energiára világszerte, mint 2012-ben – derült ki a Climate Policy Initiative (CPI) 2013 novemberében kiadott tanulmányából.

Ehhez az összeghez az állami kötődésű és egyéb közvetítő szervezetek mintegy 137 milliárd dollárral járultak hozzá, ez a szám nagyon közel áll a 2012-es eredményekhez. Ellenben a magánbefektetések részéről megújuló energiára költött pénz 30 milliárddal kevesebb volt, ami 14%-os csökkenést jelent.

Fejlődő technológia, alacsonyabb költségek

A CPI azonban jelentésében kiemeli, hogy ez a mérséklődés nem a nemtörődömség és a szűkmarkúság miatt alakult ki, inkább a költségigények csökkenésének köszönhető. Az utóbbi években ugyanis jellemzően végbe ment egy olyan technológiai fejlődés, mely a megújuló energiák termelését – különösen a napelemek gyártását – hatékonyan és költséghatékonyan támogatja. Így tehát a két év közötti különbséget az adja, hogy kevesebb pénzért több megújuló energiát hasznosíthatunk.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy elég pénzt költünk a megújuló energiákra: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint ugyanis 2011 és 2050 között évente 1100 milliárd dollárt kellene olyan beruházásokra költeni világszerte, melyek elősegítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Csakis így érhető el, hogy 2 fok alatt maradjon a hőmérsékletemelkedés.

Kelet-Ázsia költ a legtöbbet

A költés globális szinten nagyjából egyenlően oszlott meg a fejlett, illetve a fejlődő országok között. Míg az előbbiek 164 milliárd dollárt, addig utóbbi országok 165 milliárd dollárt költöttek megújuló energiára. Ebből a fejlett országok 34 milliárd dollárral járultak hozzá a fejlődő országok erre a célra elkülönített büdzséjéhez, ami 8 milliárddal volt kevesebb 2013-ban, mint a korábbi évben.

A legtöbb beruházás Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben valósult meg, ez összesen 98 milliárd dollárt jelent. Ezzel a második helyre csúszott a 2012-es első helyezett, Nyugat Európa, a harmadik és negyedik pedig Észak-Amerika és Japán lett – utóbbi két térségben nőtt egyedül a megújuló energiára történő ráfordítás.

- 2015-03-13

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>