Többet veszünk, mint eszünk

Élelmiszerpazarlás

Az emberek pocséklása miatt a világ élelmiszer-termelésének mintegy 20 százaléka kárba vész – derült ki egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatából. Az egyik baj az, hogy többet fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, ezért sok élelmiszer a kukában végzi.

Az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatás az élelmiszertermelést és az élelmiszerfogyasztást tanulmányozta. A kapott eredmény szerint az emberek 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak, mint amennyit szükségletük indokolna, a megvásárolt élelmiszerek 9 százalékát pedig hagyják megromlani vagy a szemétbe hajítják. A vizsgálathoz, mely rávilágított arra, hogy sokkal több élelmiszer megy kárba, mint eddig azt feltételezték, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének az adatait is felhasználták.

A pocséklás környezeti károkat is okoz

A világon összesen 2,1 milliárd tonna termést állítanak elő, és ennek a mennyiségnek a fele pocsékba megy a túlfogyasztás, a szemétbe hajítás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A haszonállattartás területén a legrosszabb a helyzet ebből a szempontból, ott 78 százalékos az arány, ez azt jelenti, hogy 840 millió tonna élelmiszert vesztegetünk el.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre – mint például a hús- és tejtermékek – csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, továbbá a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését is megnehezíti. Mindemellett a megnövekedett kereslet kielégítése az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése miatt környezeti károkat is okoz: csökkenti a vízkészletet, illetve a biodiverzitás megszűnését is eredményezheti.

Még visszafordítható lenne

A szakemberek úgy vélik, hogy még nem késő visszafordítani ezt a folyamatot, ehhez azonban az kell, hogy az emberek kevesebb állati eredetű terméket fogyasszanak, csökkentsék az élelmiszer-hulladékot, valamint csak annyi terméket vásároljanak, amennyire valójában szükségük van.

- 2017-02-26

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>