Tudja, hogy mennyire fontos az árnyékolás?

Nyílászárók árnyékolása

Egy energiahatékony ház építése során leggyakrabban a megfelelő hőszigetelés merül fel bennünk, azonban ez még egyáltalán nem elég! Vannak az épületnek ugyanis olyan területei, melyekre szintén figyelmet kell fordítanunk, ilyenek például a nyílászárók és azok megfelelő árnyékolása.

Ez ugyanis igen nagy szerepet játszik a helyiségek felmelegedésében, és tekintve, hogy az épületek hűtése akár négyszer annyi energiát is felemészthet, mint a fűtése, nem árt ezzel a témával mélyrehatóbban is foglalkozni. Ahhoz, hogy a megfelelő árnyékolás titkára rájöjjünk, vizsgáljuk meg a különböző homlokzatokra jutó napsugárzás mennyiségének alakulását.

A föld felszínére érkező sugárzás 5560-szor több, mint amire az emberiségnek szüksége van. Ugyan ezt a mennyiséget hasznunkra is fordíthatjuk – például napelemes rendszerekkel –, kárunk is származhat belőle. A sugaraktól például felmelegszik a ház, az épületek falai kifakulnak, valamint a bútoroknak és a növényeknek sem tesz jót az ilyen mértékű napsugárzás.

Az északi oldal jelentősége

A beérkező sugárzás egy része a légkörben elnyelődik és visszaverődik, míg másik része megérkezik a földfelszínre. Ez utóbbi sugárzás két összetevőből áll: a direkt és a szórt sugárzásból, ezek összege adja a sugárzás intenzitását, melyből még le kell vonnunk a felszínről visszaverődött sugárzást. Érdemes még tudni, hogy a direkt sugárzás egy irányított sugárzás, melynek intenzitása a nap állásának szögétől függ.

Hazánkban a napsugárzás csúcsértéke a legmelegebb nyári, déli órákban elérheti az 1000 W/m2 értéket, ebből a szórt sugárzás meghaladhatja az 50%-ot is. Ha például házunk homlokzata észak, dél, kelet és nyugat felé azonos felülettel rendelkezik, akkor azt láthatjuk, hogy főként a nyári hónapokban az északi homlokzatra jutó szórt fény aránya jelentős mértékű, ez pedig nagymértékben hozzájárul a homlokzat felmelegedéséhez.

Éppen ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy az épület északi homlokzatán elhelyezkedő nyílászárók árnyékolása ugyanolyan fontos, mint a többi oldalon lévő ablakoké, hiszen így a nyári hónapokban jelentősen csökkenthetjük a helyiségek felmelegedését. Így nem csak energiát, de nem elhanyagolható mennyiségű pénzt is megspórolhatunk.

- 2016-04-24

Tipp