Új egyesület az elektronikai hulladékok hasznosításáért

Új európai egyesület alakult, az EucoLight a világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozik. Az egyesület létrehozásának célja az volt, hogy az ilyen jellegű hulladékok – lámpák és fénycsövek – gyűjtését és hasznosítását képviselje az erre vonatkozó európai uniós irányelv szerint.

Az átdolgozott WEEE, azaz az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelv a világítástechnikai iparágra van a leginkább hatással. Ugyan az egyes világítástechnikai termékek tömege nem számottevő, mégis több lámpa gyűlik össze és hasznosul újra Európában, mint bármely más elektronikai termékből. A lámpák hulladékait általában nem tekintik értékesnek, illetve a bennük lévő veszélyes anyagok miatt szállításuk is körülményes, és külön erre a célra létrehozott feldolgozó üzemet igényelnek.

A brüsszeli székhelyű új egyesület, az EucoLight pontosan azért jött létre, hogy ezt a hozzáállást megváltoztassák, és ezért a célért más szakmai szervezetekkel és európai testületekkel kíván hatékonyan együttműködni a jövőben.
Bármely Európában működő nonprofit, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait kezelő rendszer az EucoLight tagjává válhat, amennyiben céljai között szerepel a kiterjesztett gyártói felelősség teljesítése. Jelenleg 16 tagot számol a szervezet, melynek hosszú távú tervei között szerepel a világítóeszközök hulladékaira vonatkozó szabályozási környezet fejlesztése, a piaci szereplők közti esélyegyenlőség biztosítása, a megfelelő nemzetközi szabványok megalkotásának segítése, valamint iránymutatás és támogatás nyújtása a tagok számára.

Juan Carlos Enrique, az EucoLight Igazgatóságának elnöke, valamint az AMBILAMP spanyol vállalat ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „Az EucoLight megalakulása jelentős mérföldkő az olyan Európában működő, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait kezelő rendszerek számára, amelyek lámpákra és világítóeszközökre fókuszálnak, mert így képviselethez jutnak Brüsszelben, amelyen keresztül véleményüket is eljuttathatják a címzettekhez. Az EucoLight segíteni fogja tagjait tevékenységük és szolgáltatásaik megerősödésében Európa-szerte, így támogatva a még jobb világítóeszköz-újrahasznosításai szolgáltatások megvalósulását és egy hatékonyan működő gazdasági
körforgás megteremtését”.

- 2015-07-23

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>