Újra Otthon Melege program!

Újra Otthon Melege program!

A február végén folytatódó – a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújulóenergia-felhasználás növelését célzó – hitelprogram keretében csaknem 120 milliárd forint uniós támogatás áll az állam rendelkezésére.

A Budapestet és Pest megyét érintő központi régióban 9,4 milliárd forintos, az ország többi részében pedig 105 milliárd forintos keretösszeggel indul a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett lehetőség. Míg előbbi a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programból, addig a nagyobb hányad a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból hívható le.

Egy kilowattóra elég

A 0 százalékos kamatozású visszatérítendő hitelt az érintettek minden olyan korszerűsítésre megigényelhetik, mely legalább egy kilowattóra energiamegtakarítást céloz meg. Így például a fűtés korszerűsítésére, a nyílászárócserére vagy a szigetelésre is felvehető lesz a hitel, melyért lakóközösségek, lakások, társasházak és családiház-tulajdonosok folyamodhatnak.

Ötszázezertől akár tízmillióig

Míg családi házak esetében az igényelhető összeg ötszázezer forinttól tízmillió forintig terjedhet, addig a lakásokra ötszázezer forinttól hétmillió forintig kérhető az utófinanszírozásos támogatás, melyet az ügyfelek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pontokon keresztül igényelhetnek majd költség- és kamatmentesen, 10 százalék önrész megléte esetén.

125 ezer család korszerűsített

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a köztelevízió műsorában felidézte, hogy az Otthon Melege programmal eddig mintegy 125 ezer családot ösztönöztek az energiatakarékosságot eredményező eszközcserére, illetve lakóingatlanuk energetikai helyzetének javítására.

- 2017-01-29

Tipp