Újra divatba jön a látszóbeton?

Látszóbeton

Halott már a látszóbetonról? Tudja, hogy néz ki, mire használható, miért speciális és egyben különleges ez a Magyarországon egyelőre még kevésbé ismert építőanyag? Cikkünkből megtudhatja, milyen sajátosságai vannak ennek az újra divatba jövő megoldásnak.

A megnevezések – látszóbeton, nyersbeton, építészeti beton – nem sokat árulnak el arról, hogy valójában mit várunk el ezektől a szerkezetektől, márpedig ezek a felületek, szerkezeti elemek egyre gyakrabban fordulnak elő már Magyarországon is – a látszóbeton mint építészeti eszköz világszerte újra rivaldafénybe került.

A betont mint építőanyagot egyfajta általános bizalmatlanság övezi, különösen igaz ez  hazánkra, ahol igen nehéz elfogadtatni a takaratlanul maradó betonfelületet a közvéleménnyel. Köszönhető ez annak a kornak, amikor a paneles építés következtében a betonhoz negatív jelzők és érzések tömege társult. Ezenfelül tartja magát az a közvélekedés, hogy a beton valami ronda, szürke és rideg anyag, amit gyorsan el kell burkolni – ami betonként nyersen marad, az rossz minőségű vagy befejezetlen dolog.

Pedig a beton számtalan lehetőséget nyújt, felhasználási módja, alkalmazása rendkívül sokrétű lehet. Ám épp ez a sokféleség az, ami a látszóbetonnal való építés nehézségét is adja. Hiszen már építész-tervezői szempontból is nehezen definiálható a tervezett, elvárt megjelenés, felületi minőség. Az anyag sokféle lehetősége miatt már a korai tervezői fázisban szükséges a leendő terek, felületek milyenségének pontos átlátása.

Miért speciális a látszóbeton?

Mert az optimális eredmény elérése érdekében már a tervezés kezdetétől tisztában kell lenni a kivitelezési technológia követelményeivel. Egy látszóbeton szerkezet megvalósítása során  rendkívül szoros kapcsolatra van szükség az építész tervező, a kiviteli terv készítője, a kivitelező, a betonüzem és a betontechnológus között. A betonfelülettel kapcsolatban megfogalmazott igények technológiailag összefüggenek a tervezett szerkezettel, a térrel kapcsolatos építészeti elképzelésekkel.

A látszóbeton szerkezetek megjelenése nem csak az általános felületi vagy anyagjellemzőktől függ, sok múlik a részletek, szerkezeti kapcsolatok látszóbeton-szempontú tervezésén, valamint a statikus tervek szintén látszóbeton-alapú elkészítésén. A helyszíni látszóbeton speciális azért is, mert a zsaluzatból kikerülő betonfelület nem, vagy csak kevéssé javítható, illetve kivitelezése a normál szerkezetépítéstől eltérő, magas műszaki felkészültséget, kvalifikált szakembergárdát és fegyelmet igényel.

Az építészek szerint a látszóbeton a modern építészet egyik alapja, ezt pedig annak köszönheti, hogy a magas költségek és időráfordítás mellett egyszerűen előállítható, így fenntarthatósági szempontból is megfelelő építőanyag.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>