Újrahasznosítják a Hévízi-tó termálvizét

Fűtésre használják fel a Hévízi-tó termálvizét

Energiatakarékos fűtésre váltanak Hévíz több épületében. A város kórházának és a fürdő egyes létesítményeinek fűtésére használják majd fel ugyanis a gyógyvizéről híres tó elfolyó meleg vizét.

A mintegy félmilliárd forintos beruházásra az önkormányzat a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházzal közös konzorciumban pályázott, és a kormány döntésének értelmében a beruházás teljes költségét fedezi az elnyert összeg. A támogatási szerződést február végén kötötték meg.

Földgáz helyett

A fejlesztést követően a gyógytó elfolyó termálvizéből hőszivattyúval táplálják majd vissza az energiát a kórház és a fürdő épületeinek hőellátására. Az átalakítással a Festetics Fürdőház és a kórházhoz tartozó iszapüzem teljes fűtését fedezni tudja majd a gyógytó, ezzel két gázkazánt, egyszersmind a földgáz-felhasználást is ki tudják váltani a közeljövőben.

Geotermikus energiák

A szakemberek szerint a Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye, a tavat tehát hideg és meleg források táplálják és geotermikus energia melegíti. A tőzegmedrű hévízi forrástó vízhozama percenként eléri a 30-40 ezer litert. A víz a tó mélyén 38 Celsius-fok körüli hőmérséklettel tör fel, így a vízfelszín közelében a meleg nyári napokon akár 36-38 Celsius-fokos is lehet a víz, és télen sem hűl le 24-26 Celsius-foknál alacsonyabbra a tó hőfoka.

- 2017-03-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>