Uniós támogatással ösztönzik a geotermikus energia használatát

Uniós támogatással ösztönzik a geotermikus energia használatát

Uniós támogatásokkal ösztönzik a kertészeteket a geotermikus energia használatára. A modernizáció jelentős költségmegtakarítással is jár, a teljes működési kiadások 8-10, míg a fűtőanyag-költségek akár 80 százalékkal is csökkenthetők.

A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című uniós pályázat révén a vállalkozások egyéni projektek esetén maximum 500 millió forint, míg kollektív program esetén akár egymillió forint vissza nem térítendő támogatást is elnyerhetnek.

Olcsóbb fenntartás geotermikus energiával

A cégek pályázhatnak új termelő kút és kútrendszer fúrására, meglévő, ám hőhasznosításra jelenleg nem használt, vagy leromlott termálkutak, meddő szénhidrogén-kutak felújítására és termelőkúttá alakítására. Emellett a pályázati forrás lehetőséget ad a használt termálvíz kezelését szolgáló technológiák beszerzésére, illetve az elhelyezésüket szolgáló projektek megvalósítására, a kapcsolódó tartozékok, berendezések, hő- és ioncserélők, sótalanítók beszerzésére is. A pályázati kiírás értelmében a támogatás geotermikus energiaellátás berendezéseinek korszerűsítésére, valamint új berendezések beszerzésére is felhasználható.

Ajánlott időben pályázni

A nemzetközi felmérések szerint azok a kertészetek, melyek üveg- és fóliaházak fűtésére vagy a termények szárítására a hagyományos, fosszilis megoldásokról geotermikus energiára váltanak, az éves működési költségük 8-10 százalékát is megspórolhatják, mely megtakarítás 80-82 százalékát a mérséklődő tüzelőanyag-költségek adják.

„A hazai geotermikus potenciál és a mezőgazdasági lehetőségek összehangolásában hatalmas lehetőségek rejlenek. A hagyományosan mezőgazdasági területeken a geotermikus energiát alacsony fajlagos költségek mellett lehet kiaknázni. A megújuló energiaforrás kiválóan alkalmazható például üveg- és fóliaházak fűtésére vagy terményszárításra” – mutat rá a modernizáció legfontosabb előnyeire Kovács Péter, a magyarországi geotermia egyik piacvezető cége, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója. Hozzáteszi: „A geotermikus projektek működtetése az egyik legrentábilisabb a megújuló energetikai technológiák között, ugyanakkor tény, hogy ennek a kivitelezése az egyik legnagyobb költségekkel járó fejlesztés”. Az uniós pályázattal viszont jelentősen mérsékelhetők a beruházási költségek. „A pályázati kiírás keretösszege 22,5 milliárd forint, érdemes tehát sietniük a lehetőség iránt érdeklődőknek” – hangsúlyozza Kovács Péter.

A pályázat részletei itt találhatók.

- 2016-11-24

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>