Üveghulladékból szigetelőanyag

Üveghulladékból szigetelőanyag

Üveghabgyártó üzem nyílt Debrecenben, ahol az üveghulladékból különleges eljárással speciális szigetelőanyagot állítanak elő.

A kizárólag magyar technológiával felszerelt, jelenleg húsz embert foglalkoztató üzemben a tervek szerint 3-4 éven belül az alkalmazottak létszáma hatvan főre, a feldolgozott üvegek mennyisége pedig 12-13 ezer tonnáról 40-50 ezer tonnára duzzadhat – mondta el a Közép-Kelet-Európában egyedülálló gyár február 15-ei átadásán Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője.

Kiváló szigetelőanyag

Az üveghab gyártását 40 évvel ezelőtt Svájcban kezdték el, azóta pedig egész Nyugat-Európában elterjedt. A debreceni termék azonban saját fejlesztés, a víztaszítása például jobb, mint a többi üveghabé. Éppen ezért kiválóan alkalmazható többek között passzívházak, különféle épületek és ipari padlók aljzatszigetelésénél, hűtőházak, szerelőcsarnokok vagy zöldtetők kialakításánál, sport- és jégpályák kivitelezésénél, továbbá út- és vasútépítésnél, illetve zajvédő falakban is hasznosítható.

Értékes hulladék

Az átadáson V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára is részt vett. Elmondta, hogy a települési hulladék mintegy három százalékát az üveg adja, és évente 76 ezer tonna üveg végzi a hulladéklerakókban. Hozzátette, hogy az üveg értékes hulladék, amiből másodnyersanyag állítható elő, ez pedig hozzájárulhat az erőforrásokkal való takarékoskodáshoz is. Az államtitkár hangsúlyozta az üzem létrehozásának fontosságát is, mondván, a szelektív hulladékgyűjtésben is az üveg jelenti a legnagyobb problémát. Míg ugyanis a PET-palack és a papír újrahasznosítható, addig az üveget nem tudják újra feldolgozni, éppen ezért különösen nagy a jelentősége Magyarország első üveghabot gyártó üzemének, ahol ezt a problémát tudják orvosolni.

A debreceni üzem abból a szempontból is egyedülálló, hogy mindenféle üveghulladékot fel tudnak dolgozni, így a veszélyes üveghulladékokat is. A beruházás 650 millió forintból valósult meg, melyhez 166 millió forint EU-s támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>