Vidéken is hódít a közösségi bringázás

Közösségi biciklizés

Vidéken is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi kerékpározás, ám a kölcsönzési díjak és az informatikai rendszerek tekintetében városonként eltérések mutatkoznak.

Az MTI összeállításából kiderül, hogy hazánkban az első közbringarendszert 2013-ban adták át Esztergomban a Neuzer Kft. kerékpárgyártó vállalat jóvoltából. Szintén a társaság rendszereit használják még Győrben, Nagykanizsán és Hévízen, Miskolcon jelenleg zajlik a próbaüzem, továbbá a Neuzer Kft. Debrecenbe és Szegedre is szállított kerékpárokat.

Eltérő kölcsönzési díjak

Esztergomban az EBI hálózatát 93 kerékpár alkotja – a bicikliket a helyi lakosok egy 1600 forintos kártya kiváltása után naponta kétszer ingyen vehetik igénybe, a turisták pedig interneten igényelhetnek kódot a kölcsönzéshez, melynek díja félóránként 200 forint. Az EBI kerékpárjainak alkatrészei nem szabványosak, így a piacon értéktelenek, a sárvédők felülete reklámhordozóként szolgál.

Győrben tavaly szeptember óta lehet közösségi kerékpárral közlekedni – a vidéki városok közül itt a legnagyobb a hálózat, összesen 180 bringa áll a turisták és a városlakók rendelkezésére. A GyőrBike 125 millió forintból, száz százalékban európai uniós forrásból valósult meg, a rendszert naponta átlagosan 140-en veszik igénybe – a felhasználók 90 százaléka bérletes.

Kaució és plasztikkártya

A Kaposvári tekergő névre keresztelt közbringarendszer az első az országban, ahol elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok és rollerek is bérelhetőek. Összesen 34 bicikli és 6 roller alkotja a hálózatot, melyek használatához a Tourinform irodában tudják a felhasználók kiváltani a szükséges kártyát. Az éves bérleti díj Kaposvár kártyával 3650, nélküle 4500 forint, a turisták pedig 15 ezer forintos kaució mellett 1500 forintért vehetik használatba három órára a drótszamarakat.

Hévízen 2014-ben indult el a HeBi nevet viselő közösségi kerékpárrendszer, ami hamar népszerűvé vált a helyiek és a turisták körében egyaránt. A 90 millió forintos fejlesztés 95 százalékos európai uniós finanszírozással valósult meg. A HeBi a város négy pontján, összesen 30 darab GPS jeladóval felszerelt kerékpárral várja a tekerni vágyókat, akik mindössze 1000 forintos kaució ellenében válthatják ki a használathoz szükséges plasztikkártyát. Tavaly összesen 1300 kártyát adtak ki, és mintegy 9000 alkalommal vették használatba a kerékpárokat.

Még csak két hónapja van üzemben Nagykanizsán a biciklihálózat, mely 10 dokkoló állomáson 80 kerékpárt tartalmaz. A kölcsönzés 30 ezer forintos kaució ellenében történik, de a díjakon és a dokkolók helyszínein is szeretnének változtatni, hogy növeljék a közösségi biciklizés népszerűségét a városban.

Egyedülálló egyetemi hálózat

Debrecenben az egyetem hallgatói önkormányzata 35 millió forint saját tőkéből építette ki az egyetem saját kerékpárkölcsönző rendszerét, mely nem csak a magyar felsőoktatásban, de Kelet-Közép-Európában is egyedülálló. Az egyetemi campusok mellett telepített dokkoló állomásokon összesen 90 darab GPS-nyomkövetővel ellátott egyetemi kerékpár várja az oktatókat és a hallgatókat, akik így gyorsan és környezetbarát módon juthatnak el egyik épületből a másikba.

Békéscsabán is tervezik közösségi kerékpárrendszer kialakítását, a gyulai önkormányzat erre a célra májusban adott be pályázatot az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP). Az 500 millió forintos támogatásból 50 kerékpárból álló, a budapestihez hasonló közösségi kerékpárkölcsönző-rendszert építenének ki Békéscsabán.

Bérelt bringával a Balaton körül

A Balaton körül a közelmúltban indult el az első e-bike bérbringa rendszer – a magyar fejlesztésű és gyártású Gepida és a Velotrack sikeres fejlesztési és együttműködési munkájának eredményeként. A Gepida márkájú biciklikbe szerelt Velotrack rendszer a Vodafone M2M technológiáját felhasználva mutatja a kerékpárok pozícióját és kölcsönzési adatait az e-bike flotta tulajdonosának. A hálózat bringáit a Balaton körül 6 állomáson vehetik igénybe a felhasználók, továbbá a Velencei tónál, Gárdonyban is adott a lehetőség kihasználni az e-bike rendszer előnyeit.

- 2016-07-11

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>