Világelső a hamburgi passzívház – ökoház

winter Hamburg passzívház

A környezettudatos megoldásokat előnyben részesítő dr. Georg Winter Hamburban 19. századi stílusjegyekkel ötvözte a modern ökoház-technológiát. Állítása szerint ez az első ilyen megoldás a világon.

A hamburgi dr. Georg Winter 2014-ben fejezte be azt a passzív házat, amely a tulajdonát képező a Jövő Háza (House of the Future) közvetlen közelében kapott helyet. Winter másik épülete, a „Jövő Háza” már évek óta állt, de a mögötte lévő telket, melyet nem túl hatékonyan, csupán parkolóként használtak. Ennek a területnek a hasznosabb felhasználásáról gondoskodott Winter. Ide húzott fel egy passzív házat, mellyel azt hivatott hirdetni, hogy a passzívházakat nem feltétlenül kell „uniformális kocka” köntösbe öltöztetni. – Dolgoztam egy építésszel, aki azt mondta, ha az egyetemen valaki díszítéseket, ornamentikát rakott az épülettervre, egy jeggyel rosszabbat kapott a tanáraitól, mint a diáktársai – mondta a tervező. Van egy ilyen konszenzus, hogy a mai épületeknek szükségszerűen áramvonalasnak, sallangoktól díszítésektől mentesnek, egyenes vonalakat felvonultató komplexumoknak kell lennie.

Passzívház XIX. századi környezetben

– A ház a 19. század építészeti felsőbbrendűségét és a mai építészet technológiai felsőbbrendűségét egyesíti – mondta a klímablognak Winter a Követ Egyesület 20. konferenciája után Budapesten. – Tudom, egyes építészek szívesen kinyírnának, ha azt hallanák tőlem, hogy a 19. századi építészet felsőbbrendű. De hiszek benne, hogy egy háznak hasonlítania kell egy emberi archoz. Az ablakok a szemek. És ahogy az emberi arcon is van szemöldök például, a házon is körbe kell venni az ablakot ilyen-olyan vonalakkal. Ha egy épület felülete egy megosztatlan üvegfelület, szerintem az zsigerileg nem tesz jó benyomást a szemlélőre – hangsúlyozta.

Winter szerette volna a passzívházat a 19. századi környezetbe beilleszteni, amiben tíz lakást alakítottak ki. – Önöknek Budapesten is számos olyan pompás épületük van, melyek ebből a korszakból származnak. Oda vagyok értük –emelte ki. Határozott elképzelése volt, hogy a lakók a lakáson belül kedvük szerint élhessenek úgy, hogy közben nem zavarják a szomszédokat. Ennek érdekében a falakat hangszigeteléssel látta el. A passzívház a sajtóban nagyon kedvező visszhangot kapott, elismerések sorozatával illették.– Mindig érdekeltek a modell-projektek. Németország első ökológiai szempontok szerint tervezett épületét is én hoztam létre 1986-ban. 13 millió német márkába került annak idején. A következő ilyen próbálkozásom a House der Zukunft volt 1998-ban, ez azonban egy korábban lévő épület átalakítását jelentette. Ezt a világháborúban, 1943-ban bombázták le. Egy nap alatt 21 ezren haltak meg Hamburgban a bombázás miatt. Családunk száz éve birtokolta az épületet, mi újjáépítettük, ökológiai szempontok szerint – ismertette.

A passzívház-technológia költséges beruházás, 4,2 millió euróba került.

 

- 2015-12-31

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>