Világkörüli útra indult a napelemes repülőgép

Elindult első világkörüli útjára a svájci SolarImpulse 2

nevet viselő, napelemmel működő repülőgép Abu-Dzabiból. Az indulást eredetileg szombatra tervezték, azonban a térségben fújó erős szelek miatt hétfőre tették át a történelmi jelentőségű eseményt.

A SolarImpulse repülőgépet egy négy napelemmel működő motor hajtja, a hatalmas gép nagyobb, mint egy Boeing 747-es – szárnyfesztávolsága 72 méter –, mégis a 2,3 tonnás gép súlyának csupán százötvened része, azaz 2300 kilogramm. Vagyis nagyjából annyi súlyt nyom, mint egy nagyobb méretű autó. A tavaly áprilisban bemutatott repülőgép végsebessége 140, utazósebessége pedig 90 kilométer/óra. A világkörüli utat azonban 50 és 100 kilométer közötti sebességgel, 8500 méteres magasságban és teszi meg.

Öt hónap, 35 ezer kilométer

A pilóták terve szerint kelet felé elindulva és 35 ezer kilométert megtéve térnek majd vissza a kiindulási pontra a körülbelül öt hónapig tartó repülés után. Útközben érintik majd az Arab-tengeren át Indiát, majd onnan Mianmaron keresztül Kínába jutnak el. Ezután átrepülik a Csendes-óceánt, átszelik Észak-Amerikát, majd átkelnek az Atlanti-óceán felett is, hogy aztán Dél-Európán és Észak-Afrikán keresztül visszatérjenek az indulási helyre. Az út során természetesen több köztes megálló is szerepel, hogy a pilóták válthassák egymást az együléses repülőgépen.

Bertrand Piccard svájci pszichiáter és léghajós, illetve honfitársa, André Borschberg üzletember és egykori hadipilóta 13 éve tervezi ezt a történelmi projektet, mellyel azt kívánják bizonyítani, hogy lehetséges a Föld körberepülése úgy, hogy ehhez nem szükséges hagyományos és környezetszennyező üzemanyag.

Az indulást megelőző sajtótájékoztatón a két pilóta elmondta, a misszióval nem más a céljuk, mint hogy hozzájáruljanak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Mint mondták, a globális felmelegedés lehetőséget nyújt arra, hogy új, környezetbarát technológiák készülhessenek és kerülhessenek a piacra, melyek segíthetnek megőrizni bolygónk erőforrásait, miközben munkahelyet is teremtenek és fenntartják a gazdasági növekedést.

- 2015-03-12

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>