Zöld autóhoz állami támogatás dukál

Elektromos autót szeretne? Még pályázhat!

Kétmilliárd forintot biztosít a kormány a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzéséhez – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium weboldalán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Mobilitási Hét keretében a Magyar Elektromobilitás Szövetség és a Jedlik Ányos Klaszter által közösen szervezett Emobility Forum 2016 konferencián úgy fogalmazott: „Gazdasági érdekünk, hogy Magyarország sikeresen vegyen részt a járműgyártás előtt álló fejlődésben”. Hozzátette: „Az elektromos járművek, a környezetbarát technológiák térnyerésével egyszerre leszünk részesei a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni küzdelemnek és teszünk gazdaságunk fejlődéséért, a munkahelyek számának emeléséért”.

Háromezer töltőállomás

A Jedlik Ányos Terv névre keresztelt átfogó elektromobilitási koncepció kitér mindazokra a lépésekre, szabályozási feladatokra és ösztönző eszközökre, melyek az elektromos közlekedés elterjedését segíthetik elő. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy a kormány 2020-ig háromezer nyilvános töltőállomás telepítését határozta meg annak érdekében, hogy egész Magyarország elérhetővé válhasson az elektromos járművekkel utazók számára is.

Adókedvezmény is jár a zöld autó

Azért, hogy ez e-autók elterjedése előtt ne legyenek akadályok, a kormány a szabályozási rendszert is módosította. Bevezették például a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőállomások létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, továbbá több adókedvezményt is biztosítanak az elektromos járművek tulajdonosainak. Varga Mihály a rendezvényen elmondta, hogy a cél az, hogy 2020-ra 30 ezer környezetbarát jármű járja a hazai utakat.

Az iparági jelentések szerint azonban csak 2020-ra várható, hogy az akkumulátorok és az elektromos autók ára olyan szintre csökken, hogy felvehetik a versenyt a hagyományos autók áraival. Ennek okán döntött úgy a kormány, hogy az idei költségvetésből kétmilliárd forintot, míg a jövő éviből várhatóan hárommilliárd forintot különít el a zöld autók beszerzésének támogatására. Varga Mihály ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az idei összegből több mint 1300 környezetbarát autó vásárlásához járulhat hozzá a kormány.

15 millió alatti elektromos járművekre

A támogatást egyaránt igényelhetik természetes személyek, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek is. A hozzájárulás összege a vételár 21 százalékát fedezi, de maximum másfél millió forint lehet, valamint feltétel még, hogy csak új, 15 millió forintnál nem drágább gépjárművekre igényelhető.

A pályázati kiírás várhatóan a héten elérhetővé válik a kormany.hu, valamint az e-mobi.hu weboldalakon.

- 2016-09-22

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>