Zöld és költséghatékony: infrafűtés

Ahogy az energia ára egyre emelkedik, az építtetők egyre inkább mérlegelik és átgondolják, hogy milyen fűtési módszert alkalmazzanak, melyik berendezés a költséghatékonyabb. És minderre már a tervezési szakaszban sor kerül, hiszen egy épület melegvíz-ellátását, illetve a fűtési rendszert már ebben a fázisban ismerni kell.

Mindenki az olcsó és a megtérülő fűtési beruházásokat keresi, ezért egyre népszerűbbé válnak ezek az alternatívák is:

 • faelgázosító kazán
 • fapellet (fűrészpor összepréselve, ami a fűrészpornál könnyebben ég, ugyanakkor a fánál jelentősen homogénebb szemcseméretű)
 • hőszivattyús kazán

Ezek a módszerek vannak olyan komfortosak, mint az olajjal vagy gázzal működő berendezések, egy nagy előnyük, hogy sokkal költséghatékonyabbak. Viszonylag hamar megtérül a befektetett pénz, így terjedésük is egyre gyorsabb.

Létezik azonban egy szintén egyre kedveltebb megoldás is, mely azoknak is megfizethető, akik nem tudnak nagy összeget áldozni a különböző alternatív fűtési megoldásokra. Az elektromos fűtés komfortos, könnyen és gyorsan telepíthető, ezen tulajdonságainak köszönheti népszerűségét is.

Fél évnyi fűtés hatékonyan

Ha belegondolunk, hogy az év felében használjuk fűtési rendszerünket, nagyon fontos, hogy az általunk választott módszer hatásfoka milyen. Ez az elektromos fűtési rendszerek esetében majdnem száz százalékos (98-99%), és a fűtési szezon alatt csupán néhány napig működik maximális terheltség mellett, hiszen nincs folyamatosan szükség a legmagasabb hatásfokra. Ez igen fontos a fűtési berendezések vizsgálatakor, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az adott rendszer hogyan viselkedik akkor, ha nincs szükség leghatékonyabb működési fokra.

Abban mindenki egyetért, hogy egy modern és korszerű, tökéletesen szigetelt és megbízható fűtési rendszernél nem kell jobb. Mivel a gáz és az egyéb fűtőanyagok ára folyamatos emelkedést mutat, villamos energia ára sokkal kisebb mértékben nő, mint más energiahordozóké.

Miért épp az infrafűtés?

A villamos fűtés esetében is minden a jól és alaposan, körültekintően megtervezett rendszeren múlik, melynek mozgatórugója az infrafűtés. Ennek lelke az infrapanel, mely tábla alakú, kerámiaszemcsékkel bevont test, melynek a hátoldala hőtükrös szigeteléssel van ellátva, hogy hatékonysága még nagyobb legyen.

Az infrapanelek három fő kategóriába sorolhatóak:

 • Fűtőfilm alapú
 • Carbonszálas
 • Grafitmasszás

Az infrafűtés működési elve a következő: az elektromos energiát infravörös sugarakká alakítja át, és ezek az elektromágneses hullámok energiaveszteség nélkül tudnak áthaladni a levegőn, miközben felmelegítik a környezetüket. A falak és a padló hőmérséklete 2 fokkal is melegebb lehet, mint a levegőé, ezáltal pedig sokkal komfortosabb érzetet biztosít. Ez a fajta fűtési módszer nem keringteti a szoba levegőjét, így nem kell a portól sem tartani, emellett pedig a penészesedést is megakadályozza.

Az infrafűtés energiatakarékos mivolta miatt is válhatott népszerűvé. Elegendő naponta 6 óra üzemidő a megfelelő hőmérséklethez és fenntartásához.

További előnyei:

 • nem igényel karbantartást
 • hosszú élettartamú
 • működése biztonságos
 • beszerelési költsége alacsony
 • bárhol alkalmazható
 • gyógyító hatással bír az emberi szervezetre

- 2013-11-02

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)