Zöld országok a környezetvédelemért

zold-orszagok

A világ fejlett országainak elsődleges feladata a klímaváltozás elleni harc. Costa Rica, Bhután és Uruguay kiváló példaként szolgál ebben.

Costa Rica – karbon semleges terület

Costa Rica amellett, hogy luxusparadicsom, számos természeti kinccsel, gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. Tervei között szerepelt, hogy 2020-ra az ország egész területén elérik a teljes karbonsemlegességet, azonban nem kellett eddig várni, ugyanis ez év elején már elérték kitűzött céljukat. Az ország az áramellátást többnyire vízenergiából oldja meg, de a napenergia és a szerves hulladékon alapuló biomassza üzem használata sem elhanyagolható. A vezetés rájött, a külföldi energiaszolgáltatóktól való függetlenség és a zöld törekvések nemzetközi kommunikációja kifizetődő beruházás. Ezek friss levegőt, az ökoturizmus fellendülését és gazdaságos zöld energiát hoznak az országnak. A kormány az elektromos autók használata mellett is letette a voksát, hogy még inkább óvják környezetüket.

Bhután, a biogazdálkodás fellegvára

Bhután lakosai közel 100 %-ának – mintegy 800 ezer ember számára – elérhető a tiszta ivóvíz- és áramellátás. Az Indiával és Kínával határos kis ország 80%-kát erdő borítja, és kizárólag megújuló energiát termelnek, exportra is. A jövőbeli célok között megjelölték, hogy 2020-ra teljesen teljesen átállnak az organikus növénytermesztésre, és a mesterséges, vegyi anyagok helyett a gazdák az ökológiai gazdálkodás alapelveire helyezik a hangsúlyt. A 2013-as delhi Fenntartható fejlődés csúcstalálkozó után döntötte el a kormány, hogy olyan minőségi és vegyszermentes zöldség- és növénytermesztést szeretnének létrehozni, amely magasabb tápértékű, biztonságos és piacképes növényeket eredményez. Az így megtermelt zöldségeket, gabonát és fűszereket a hazai felhasználás mellett a környező országok számára is biztosítják. Az ország a legideálisabb élelmiszerbiztonságot és az ellátás függetlenségét szeretné elérni. A biogazdálkodás a régi, őshonos növények újbóli felfedezésében is hasznos, a drága, import rizst immár búzával és hajdinával helyettesítik –szegény és gazdag rétegek egyaránt.

Uruguay, a megújuló energia országa

A dél-amerikai ország valódi zöld példát állít a környezetvédelem területén. Fokozatosan a tiszta energiaforrásokra térnek át, mely környezetbarát: megóvja a városokat és embereket a fosszilis energiahordozók által kibocsátott magas károsanyag mennyiségtől. Uruguay az országos energiaigény 55 %-át már zöld energiaként állítja elő, mindehhez tíz évre volt szükségük. A zöld energiaforrásokat széles körben hasznosítják: 45 %-a származik vízenergiából, 30 százalék szélenergiából, 15 %-a biomasszából, de mindezek mellett a geotermikus hő és a napenergia is jelentős. Szélerőművek tekintetében a világ élvonalában vannak, még Dániánál is kedvezőbb arányszámokkal rendelkeznek. Ha az eddigi úton haladnak tovább, elérhetik, hogy nemcsak a károsanyag-kibocsátás csökkentés tekintetében érnek el kimagasló eredményeket, de a megújuló energiaforrásokból fedezett villamos energia árát is jóval a hagyományos áram ára alá tudják szorítani.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>