Zöldebb gazdaságot hozhat az új törvényjavaslat

Forradalmi megoldás az építészetben

A napokban került a parlament elé az a törvényjavaslat, mely a magyar gazdaság zöldítését szolgálná.

A Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott módosítási javaslat egy teljesen új fejezetben tárgyalja a közintézmények tulajdonában és használatában álló épületekkel kapcsolatos energiahatékonysági feladatokat – olvasható a napi.hu cikkében.

A jelenlegi törvény szerint a nagyvállalatok energiaauditja négyévente kötelező. Ehhez az új törvényjavaslat nem nyúlt, viszont új elem, hogy a nagyvállalatoknak ezután kötelezően regisztráltatni kell magukat minden év június 30-áig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján, az erre a célra kialakított felületen, aminek költsége százezer forint lesz. További újítás, hogy a közintézmények által üzemeltetett épületekre ötévente energiamegtakarítási intézkedési tervet kell készíteni, ehhez mintát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján tesznek majd közzé.

A cél az energiahatékony szemléletmód

A javaslat új előírása továbbá, hogy a sok energiát fogyasztó vállalkozásoknak – melyeket a kormány nevez majd meg – energetikai szakreferens segítségét kell majd igénybe vennie, akik az adott cégtől munkajogilag és társasági jogilag is függetlenek lesznek. A szakreferensek – akiknek szakirányú végzettséggel és legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük, továbbá szakmai vizsgát kell tenniük – feladata az lesz, hogy támogassák az energiahatékonysági szemléletmód és az energiahatékony magatartásminta meghonosítását a vállalatok döntéshozatalában.

A módosítási javaslat létrehozná a Nemzeti Energetikusi Hálózatot is, melynek célja a közintézmények, valamint a vállalkozások energiahatékony működésének, valamint a lakossági energiafogyasztás csökkentésének elősegítése szakmai tanácsadás által.

A NAV listája a meghatározó

A jelenlegi törvény szerint azok a cégek minősülnek nagyvállalatnak, melyek nagyobbak, mint a kkv-k. Az Országgyűlés elé kerülő módosítási javaslat ezen annyit kíván változtatni, hogy ezután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden év augusztus 30-ig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelkezésére bocsátja azon gazdálkodó szervezeteknek a listáját, amelyek – a társasági adóbevallásukban tett nyilatkozatuk szerint – nem minősülnek mikro-, kis- és középvállalkozásnak. A hivatal ezután a lista alapján ellenőrzi a cégeknél az energiaauditokat.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>