Zöldenergiában rosszul állunk

Zöldülnek a technológiai vállalatok

Az Európai Unió tagjai közül Magyarországon a legkisebb az alternatív energiák használati aránya a teljes áramtermelésen belül. Az Eurostat 2015-ös felmérése szerint hazánk 3,2 százalékos mutatóval rendelkezik, ezzel pedig sereghajtó az unióban.

Az arány idén tovább romolhat: az elmúlt évben ugyanis az összes hazai gázüzemű erőmű kényszerpihenőn volt, ebben az évben viszont egyre gyakrabban indítják el a létesítményeket – ezzel növelve a fosszilis energiák, illetve csökkentve a zöldenergiák előállításának mértékét.

Két új naperőmű is üzembe állt

A mutatót befolyásolják többek között az ország adottságai, valamint a megújuló energiákból fedezett áramtermelés nagysága is. 2016-ban például javíthat eredményeinken két, a közelmúltban üzembe állított naperőmű: a Mátrai Erőmű 12 megawattos, valamint az MVM Hungarowind 10 megawattos létesítménye. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek ronthatnak a mutatón. Ilyen például az is, hogy hamarosan több biogázüzem is kieshet a támogatási rendszerből.

Áttörés várható

Az áramtermelés belső alakulását az is nagyban befolyásolja, hogy a jogszabályok mely áramtermelési módszereket részesítik előnyben. E tekintetben a jövő évben áttörésekre lehet számítani, a zöldtechnológiák tervezett támogatási rendszere, a Metár ugyanis új beruházásokat indíthat el. Előreláthatólag a Metárral párhuzamosan vezetik be a „barna prémiumot” is, melynek célja, hogy a piacon tartsa az onnan támogatás hiányában kilépni kívánó zöldenergia-termelőket.

Van, amiben jobbak vagyunk

A felmérés szerint hazánknak vannak a fentinél jobb mutatói is. Ha például a hőtermelést is figyelembe vesszük, akkor a zöldenergia-termelést 2003-tól 2013-ig sikerült megdupláznunk – igaz, ehhez a fatüzelés terjedése is nagyban hozzájárult, melynek oka köztudottan nem a fenntarthatósági szemlélet formálódásában, hanem a lakosság életszínvonalának romlásában keresendő.

Brüsszelnek ez is elég

A gázerőművel kényszerpihenője, az ország energiaigényének csökkenése, valamint a fatüzelés szerepének megváltozása mind-mind befolyásolják azt, hogy a teljes megújulóenergia-termelésünk az ország energiaigényére vetítve a 2004-ben mért 4,8 százalékról tíz év alatt 10,3 százalékra emelkedett. Azonban Brüsszel szerint ez a mutató tükrözi a leginkább a klímaváltozás megfékezésére irányuló vállalásunk teljesítését.

- 2016-06-01

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>