Zöldre vált Hamburg

Vége a környezetszennyező termékek korszakának Hamburgban – a városvezetés 150 oldalas környezetvédelemre irányuló csomagot tett közzé, mellyel a német város környezetbarát módra kapcsol.

A hamburgi városvezetés komolyan veszi a globális felmelegedés elleni harcot, ezért összeállítottak egy olyan intézkedésekből álló csomagot, melyben kitérnek arra, hol és milyen formában szükséges a jövőben változtatni a környezet megóvása érdekében. Az összeállított ajánlások segítenek a helyi vállalkozásoknak és a lakosoknak is, hogy minél tudatosabban figyeljenek oda a környezetvédelemre. A határozat tiltólistára tette azokat a termékeket, amelyek szennyezik a környezetet, ilyenek például az alumíniumból készült kávé kapszulák, az egyszer használatos, silány minőségű esernyők, a PET palackos ásványvizek és a klórtartalmú tisztítószerek, de a magas károsanyag-tartalmú falfestékeket is megemlítették.

Klímavédelem a gyakorlatban

A hamburgi önkormányzat 315 gépjárműből álló gépparkjának jelenleg 24 százaléka elektromos autó, 2020-ig azonban ezt az arányt 50 százalékig szeretnék felhozni. Az irodákban továbbra is külön figyelmet szentelnek arra, hogy leginkább újrahasznosított papírt használjanak. Évente hozzávetőleg 52 millió liter vizet spórolnak meg azzal, hogy 66 százalékban Blaue Engel minősítésű „újrapapírt”használnak – ez a mennyiség 415 ezer ember éves ivóvíz szükségletének felel meg. Nem maradhat el a megújuló energiaforrások kihasználása sem, a jövőben minél több tiszta energiát szeretnének felhasználni az önkormányzat fenntartása alatt álló épületeknél.

Tudatos lépések a Földért

A példaértékű intézkedésekkel az önkormányzat a szemléletmód átformálását is szeretné elérni. Céljuk, hogy a Hanza-városban székelő vállalkozásokat és a lakosokat is klímabaráttá tegye, akik környezettudatosan élnek a mindennapokban. Ahhoz, hogy hatékony klímavédelmet érjenek el, a tudatos vásárlók számát is emelni kell a jövőben. Nekik olyan termékeket kell a vásárlás során előnyben részesíteniük, melyek életciklusát ismerve környezetbarátnak mondhatók.

– A környezetbarát szemlélettel tehetünk a környezet védelméért. Ezzel támogatjuk az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot, illetve csökkenhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A környezetbarát termékek sokszor hosszabb életűek és kevesebb energiát igényel előállításuk és használatuk, mint a hagyományos termékeké – hangsúlyozta Jens Kerstan képviselő és környezetvédelmi tanácsos.

 

 

-

Tipp