Energiabarát és tartós? Az új textilre figyel a divatvilág!

Energiabarát és tartós? Az új textilre figyel a divatvilág!

Egy olyan új textil kifejlesztésén dolgoznak a Cambridge Egyetem kutatói, amely forradalmasíthatja a textilipart azáltal, hogy csökkenti a ruhaipar környezetre gyakorolt hatását. Az eljárás során a természet erejét hasznosítják, hogy ezáltal hozzanak létre újrahasznosított rostokat.

Manapság egyébként is kedvelt téma lett a divat világában az újrahasznosítás és a fenntarthatóság. Az egyetem kutatócsoportjának magas hő és mérgező vegyszerek nélkül előállított új textilszálja a pókselymet másolja, melynek 98 százaléka víz. A maradék 2 százalékot a szilícium-dioxid és a cellulóz adja. A komponensek és a kémiai kölcsönhatások teszik lehetővé, hogy a víz elpárolgása után egy erős, vékony és rugalmas szál jöhessen létre.

Erősebbek és zöldebbek

Az új anyag legnagyobb különlegessége egyértelműen az, hogy nem mérgező, illetve előállításához és gyártásához is jóval kevesebb energiára van szükség, ami a fenntartható divat legfontosabb eleme. Ami azonban a divatvilágnak is jó hír: a szálak erőssége lekörözi a szintetikus szálakét.

A változás elkezdődött

A ruhaiparban 2013-ban elkészítettek egyébként egy Fenntartható Ruházat Cselekvési Tervet, melynek lényege, hogy ösztönözze a fenntartható termelési módszereket, valamint a textil újrafelhasználását és újrahasznosítását. A tervhez számtalan iparági szereplő csatlakozott, és csaknem felüknél már jelentős javulás tapasztalható. Így például 10,6 százalékkal csökkent a szén, 13,5 százalékkal pedig a víz használata, a keletkezett hulladék mennyisége pedig az egész termékciklust nézve 0,8 százalékkal mérséklődött – írja a csrhungary.eu.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>