Geotermikus fűtőmű épül Komáromban

Geotermikus fűtőmű épül Komáromban

Új geotermikus kutat fúrnak Dél-Komáromban, amely a sportcsarnok és a Brigetio Gyógyfürdő fűtését szolgálja majd. A beruházás során három kilométer új távhővezetéket is kiépítenek a településen.

Az MTI tájékoztatása szerint az új fűtőmű megvalósulásához a város mintegy 500 millió forint támogatást kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, míg az önrész összesen 183 millió forint.

A projekt során fúrt, 1600 méter mély kútból a felszínre érkező, 60 Celsius-fokos víz egy földbe fektetett vezetéken jut majd el a fürdőbe. Ezután egyrészt az intézmény fűtésére hasznosítják, másrészt egy hőcserélő és egy további vezeték segítségével az így nyert hőenergiát eljuttatják a sportcsarnokba, a visszahűlt vizet pedig a Dunába vezetik.

A hőenergia kézenfekvő megoldás

A hivatalos sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Komáromban és vonzáskörzetében jelenleg is több működő geotermikus kút található, éppen ezért kézenfekvő lehetőség, hogy a termálvízben rejlő energiát a helyi hőellátásban használják fel. Az új fűtőmű jelentős energiamegtakarítást jelent majd Komárom önkormányzata számára.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>