Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Ahogy arról már korábban is írtunk, az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján a vállalkozásoknak – egy meghatározott éves energiafelhasználás fölött – energetikai szakreferensi szolgáltatást kell igénybe venniük. De hogyan érdemes választani, és milyen előnyökkel jár a szakreferens alkalmazása? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy energetikai szakreferensnek csak olyan személyt vagy gazdálkodó szervezetet választhat, aki vagy amely a vállalkozásától munkajogilag és társasági jogilag is független.

Érdemes olyan szakembert vagy gazdálkodó szervezetet választania, akinek vagy amelynek

  • van auditori tapasztalata, hiszen így a négyévente ismétlődő energiaaudit elvégzéséhez megfelelő támogatást nyújthat,
  • van gyakorlata az energetikai pályázatok kapcsán, hiszen így nem kell újabb megbízottat bevonni a projekt támogatására, valamint
  • van tapasztalata monitoring rendszerek telepítésében és üzemeltetésében is, aminek köszönhetően a megfelelő adatok állhatnak rendelkezésre az elemzéshez.

Sokrétű és hasznos munka

Még ha most nem is gondolja úgy, a szakreferens munkája előnyöket hoz vállalkozása számára. Meghonosíthatja például cégénél az energiahatékonysági szemléletmódot és az energiahatékony magatartásmintákat, és át-, illetve kialakíthatja a munkatársak zöld szemléletét. A szakreferens ezeken túl folyamatosan figyelemmel kíséri a vállalat energiafelhasználásának változásait, követi az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását, valamint elősegíti a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére történő adatszolgáltatást is.

Valós megtakarítások

A szakreferens alkalmazása továbbá a megtakarítást biztosító beruházások megvalósulásához is hozzájárulhat azáltal, hogy menedzseli a konkrét energetikai feladatokat. Így azáltal, hogy felügyeli az Energia auditban foglaltak végrehajtását, valós megtakarítást érhet el az energiaköltségekben.

Amennyiben még nem találta meg vállalata számára a tökéletes energetikai szakreferenst, keressen bennünket bizalommal! 

-

Tipp