Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

Amikor új háztartási gépre van szükségünk, legtöbbször igyekszünk körültekintően választani, hiszen döntésünk évekre szól. Arról nem beszélve, hogy egy-egy ilyen készülék vásárlása nagy terhet róhat a családi költségvetésre, ezért szeretnénk olyan gépet hazavinni, amelyik sokáig jól, megbízhatóan és költségtakarékos módon működik. Cikksorozatunkban ez utóbbi szempontjából vizsgáljuk meg az egyes háztartási eszközöket. Elsőként a mosógépekről írtunk, most pedig a hűtőszekrényeket vesszük górcső alá.

Mit várunk el egy hűtőszekrénytől? Végezze jól a dolgát, legyen halk és ne falja az áramot. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a hűtő az a gép, ami 0-24 óráig folyamatosan üzemel. Az év minden napján.

Egységes energiacímkék

Jelenleg a hűtőknél is az A+/A++/A+++ jelölési rendszer segítségével tudunk tájékozódni az egyes modellek energiafogyasztásáról. Ahogy azt korábban megírtuk, az energiacímkék a jövőben változni fognak, de egyelőre ez alapján választhatjuk ki a pénztárcánkat is kímélő készüléket. A címkék az Európai Unióban egységesek, és olyan többletinformációkat is tartalmaznak, mint az éves fogyasztás (kWh/év), a hűtő- és a fagyasztórész belső térfogata, valamint a decibelben mért zajszint.

Energia- és költséghatékony

Amit érdemes tudni és nézni, hogy egy A+ besorolású hűtő éves áramfogyasztása körülbelül 280 kilowattóra, egy A++ modellé már csak 227 kilowattóra körül mozog, egy A+++ készülék pedig csak 149 kilowattórát fogyaszt évente. Ebből jól látható, hogy az A+++ besorolású hűtők csaknem feleannyit esznek, mint egy A+-os készülék. Ezzel éves szinten több ezer forintot is megspórolhatunk, így három-négy év alatt megtérül az energiatakarékosabb hűtőre kiadott többletköltség, arról nem beszélve, hogy hozzájárultunk a környezetvédelemhez.

Az energiahatékony működésért egyébként mi magunk is tehetünk, ha betartjuk ezt a néhány szabályt:

  • Helyezzük a hűtőt minimum tíz centiméter távolságra a faltól, a megfelelő szellőztetéssel ugyanis energiát takaríthatunk meg!
  • Ne rakjuk tűzhely vagy fűtőtest mellé, illetve ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak sem, hogy elkerüljük a plusz energiafelhasználást!  A külső hőmérséklet 1 Celsius-fokos emelkedése 5 százalékkal növeli az energiafelhasználást.
  • Amennyiben a választott készülékben nincs No Frost funkció, rendszeres időközönként olvasszuk le a jeget! Ez azért fontos, mert egy 5 milliméteres jégréteg akár 30 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.
  • Ne hűtsük túl a hűtőt! Az optimális hőmérséklet a hűtő részben +5-7 Celsius-fok, míg a fagyasztóban -18 Celisus-fok.
  • Ha fagyasztót vásárolunk, érdemes átlátható fiókosat választani, ezeknél ugyanis kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett ételt, így kevesebb hideg levegő áramlik ki.
  • A hűtőszekrény ajtaját se tartsuk sokáig nyitva, mert ezzel meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe.

A zajszint is számít

A hűtőgép-vásárlás során érdemes még szem előtt tartani a zajszintet is – a 40 decibel alatti értékek számítanak jónak. Az inverteres vezérlésű hűtőszekrények működnek a leghalkabban, ezekben ugyanis a kompresszor mindig csak a szükséges teljesítményen működik, míg a hagyományos típusoknál ki- és bekapcsol.

Az energiacímke tökéletes támaszunk lehet a hűtőgép-vásárlásnál, nem árt tehát tüzetesen áttanulmányozni, mielőtt letesszük voksunkat valamelyik gép mellett.  Az évekig tartó használat közben jelentős mennyiségű áramot, ezáltal pénzt spórolhatunk, így a saját érdekünk, hogy megfontoltan döntsünk.

-

Tipp