Hogyan válasszunk mosógépet?

Energiahatékony mosógépek

Amikor új háztartási gépre van szükségünk, legtöbbször igyekszünk körültekintően választani, hiszen döntésünk évekre szól. Arról nem beszélve, hogy egy-egy ilyen készülék vásárlása nagy terhet róhat a családi költségvetésre. Éppen ezért szeretnénk olyan gépet hazavinni, amelyik sokáig jól, megbízhatóan és költségtakarékos módon működik. Cikksorozatunkban ez utóbbi szempontjából vizsgáljuk meg az egyes háztartási eszközöket – elsőként az energiahatékony mosógépeket vesszük górcső alá.

Kevés víz és áram

Mivel egy több fős családban szinte mindennapi használatban van a mosógép, és egy átlagos mosás egy-három órán át is eltart, ezért óriási jelentősége van annak, hogy olyan masinát vegyünk, amely kevés áramot és vizet fogyaszt. Utóbbi esetében könnyebb a dolgunk, a modern típusoknak ugyanis már jóval kevesebb vízre van szükségük a mosáshoz, mint az elődjeiknek.

A mindent tudó energiacímke

A választásban van segítségünkre a 2011-ben bevezetett, egységes energiacímke, melyen a kilowattórában megadott éves átlagos áramfogyasztás mellett az éves átlagos vízfogyasztásról is információt kaphatunk (utóbbi 220 normál mosásra vonatkoztatva), továbbá azt is megtudhatjuk, hogy az adott gép egyszerre hány kilogramm ruhát képes tisztítani. Ez az érték minél magasabb, az adott termék annál inkább környezetbarát. A címkén ezeken túl még feltüntetik a mosási, illetve centrifugálási zajszintet is.

Csak A+ feletti

A címkék értelmezésében nyújtanak segítséget a szín- és betűkódok: a zöld és az A+++ a legjobb, a piros, valamint a D, az E, az F és a G a legrosszabb besorolások.  Termékenként eltérő, hogy mennyire részletes a lista lefelé, ahogy az is, hány + jel lehet az A betű mögött. Azonban a mosógépek esetében az Európai Unióban már évek óta nem lehet A+ osztályúnál rosszabb besorolású készülékeket kapni.

Ha az A+ osztályú mosógépet vesszük alapnak (100%), akkor az A++ modellek fogyasztása 90%, az A+++ besorolásúaké pedig 80%. A mosógépek fejlődése az elmúlt években azonban olyan gyors volt, hogy gyakran az A+++ felirat mellett mínusz százalékot (például -30%) is feltüntetnek, amely azt mutatja, hogy az eredeti 80%-os átlagfogyasztásnál mennyivel takarékosabb az adott készülék.

Áldásos melegvíz-csatlakozás

Vannak olyan modern készülékek, amelyek két csatlakozással rendelkeznek, ezáltal direktben rácsatlakoztathatóak a melegvíz-ellátásra. Ez azért nagy előny, mert így nem a gépnek kell (jóval drágábban) a víz felmelegítésével foglalkoznia.

Jól látható, hogy az energiacímke tökéletes támaszunk lehet a vásárlásnál, nem árt tehát tüzetesen áttanulmányozni, mielőtt letesszük a voksunkat egy gép mellett.  Az évekig tartó használat közben ugyanis jelentős mennyiségű áramot, ezáltal pedig pénzt spórolhatunk.

-

Tipp