Környezetbarát közlekedés

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, és ez a fontos téma az élet minden területét érinti. Így természetesen a közlekedést is. Sőt! A közlekedés felelős az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21 százalékáért. Ez a szám pedig megmutatja, mennyire nem elhanyagolható tényezője ez a környezetvédelemnek. A legnagyobb ludas pedig a közúti közlekedés…

A globális felmelegedés egyik okozója a városi közlekedés. Márpedig az európai emberek mintegy 70 százaléka él városban, így nem meglepő, hogy a változtatásban is nagy szerep jut majd a városoknak és az ott élőknek.

De mire is kell itt gondolnunk? Az autók számának növekedése hozta magával azokat a negatív hatásokat is, melyek a környezetszennyezés alappillérei. Ilyenek például a forgalmi dugók vagy az útvonalhálózatok folyamatos bővítése és kiépítése. De az autózás emellett energiapazarló és drága mulatság, ráadásul a nagyvárosokban még a lassúsága is a rovására írható.

A hagyományos gépjárművek használat közben nagy mennyiségű szén-dioxidot engednek a levegőbe, de emellett még más, szennyező anyagot is kibocsátanak, mint például az el nem égett üzemanyag maradékát és nitrogén-oxidot, melyek számlájára írhatók a magas ózonértékek, de ezek a gázok az egészségre is felettébb ártalmasak.

Az egyik megoldást az jelenthetné, ha sikerülne az embereket arra ösztönözni, hogy minél kevesebbszer üljenek volán mögé, és inkább a tömegközlekedési eszközöket válasszák vagy közlekedjenek gyalog, illetve kerékpárral.

Az egyik leginkább környezetkímélő tömegközlekedési  mód a vasút, mely az ingázás során nyújthat alternatívát a városok és település közötti közlekedés megvalósításához. A városon belüli mozgáshoz pedig kiváló választás a kerékpározás, mely számtalan előnnyel bír:

 • serkenti a vérkeringést,

 • a reflexműködést tréningben tartja (egyensúlyozás, mozgáskoordináció)

 • teljesítőképességet növeli

 • jót tesz a gerincnek

 • nem bocsát ki káros gázokat

 • nem használ el fosszilis energiahordozókat

 • a kerékpár szinte száz százalékban újrahasznosítható

 • forgalmi dugókban gyorsabb, mint az autó

Szerencsére már hazánkban is egyre több kerékpárost látni az utakon, ami talán előremozdítja azokat a környezetvédelmi törekvéseket, melyek a közlekedés alternatív módszereit hivatottak népszerűsíteni.

-

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>