Környezetbarát abroncs

Mire jó a gyermekláncfű?

Mire jó a gyermekláncfű? Azt már eddig is tudtuk, hogy a pitypang néven is ismert, de hivatalosan gyermekláncfű nevet viselő növénynek a gyógyászatban is nagy szerep jut – többek között serkenti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatással is bír –, most azonban egy új szerepben is bemutatkozik. Mégpedig kerékpárabroncsként!

Ez bizony nem elírás, az Apollo Vredestein vállalat és a holland Wageningen Egyetem és Kutatóközpont ugyanis közösen kifejlesztették egy speciális és természetes gumit, melyhez az alapanyagot a gyermekláncfű egyik fajtájából nyerték ki. A prototípus már be is mutatkozott, elsőként a németországi Friedrichshafenben megrendezett Eurobike kerékpáros seregszemlén láthatta a szakma és a nagyérdemű. Az egyedülálló gumi, amely az Európai Unió által támogatott DRIVE4EU kutatási program keretében születhetett meg, a Vredestein Fortezza Flower Power nevet kapta feltalálóitól.

Az új abroncs jobban tapad

Az abroncshoz a gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtáját, az úgynevezett gumipitypangot használták fel, de a növényeket a fejlesztésekhez és a tesztelésekhez  Hollandiában termesztették. A kísérletek során rájöttek, hogyan lehet az új gumi tartós és erős, de egy új előnyt is kovácsoltak: az alapanyagnak köszönhetően nagyobb tapadást tudtak elérni a hagyományos abroncsokhoz képest. Ezt a tulajdonságát a Fortezza Flower Power annak köszönheti, hogy a növénynek köszönhetően jóval magasabb koncentrátumban tartalmaz természetes gyantát, mint az eddig ismert gumik. A projekten dolgozók már a tömeggyártásban gondolkodnak, hiszen a találmány megoldást jelenthet a természetes gumi világméretű hiányára, valamint a gumiimport függőségre is.

A kép illusztráció.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>