Önnek hány LED izzója van?

Önnek hány LED izzója van?

A magyar háztartásokban a fényforrások 25-25 százalékát a hagyományos kompakt és a LED izzók teszik ki, míg további 25 százalék jut az egyéb típusú izzókra, mint amilyen a halogén is. Az Inesa LED cég által készített reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy a korszerű fényforrások használatának tekintetében kicsit ugyan, de jobbak vagyunk, mint az európai uniós átlag. 

A vizsgálat kiderítette, hogy egy átlagos magyar otthon világításáért 12 lámpatest és 19 égő felel, és ezek közül – a háztartások 54 százalékában – legalább egy LED. Az viszont elkeserítő adat, hogy a magyarok többsége csak akkor cserél körtét, ha az kiégett, holott a LED-es fényforrások akár 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, ami már a rezsiköltségekben is megmutatkozik. A többletköltség, amit a korszerű izzókra költünk, egy év alatt megtérül, ráadásul ötvenszer tovább bírják, mint a hagyományos, és négyszer tovább, mint a kompakt társaik.

Eltűnnek a hagyományos izzók

A felmérésben résztvevők 62 százaléka véli úgy, hogy a LED izzók leginkább a konyha és a nappali megvilágításában hasznosak, 50 százalékuk pedig az előszobában és a fürdőszobában is szívesen használna ilyen fényforrást.

Az Inesa LED cég közvéleménykutatásában ezer fő vett részt, az eredmények a régió, a településtípus, valamint a háztartás mérete alapján reprezentálják a magyar otthonokat. Az eredményekről kiadott közlemény arra is emlékeztetett, hogy 2020 után az Európai Unióban végleg eltűnnek majd a hagyományos izzók, miután 2009-ben elrendelték fokozatos kivezetésüket.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>